Druktemakertjes worden rustig bij kinderyoga in Roermond: ‘Na een les zie ik weer plezier op de gezichtjes’
Eva Sanders en zoon Jax (3,5) voeren ‘circuskunstjes’ uit in yogahouding. — © Jeroen Kuit
Voetbal, hockey, handbal of atletiek. Gezinsauto’s rijden in het weekend heel wat kilometers om het kroost naar sportclubs te brengen. Sinds januari kunnen kinderen – van peuter tot tiener – zich ook uitleven bij De Kinderyogaschool in Roermond. Maar stilzitten in de meest oncomfortabele houdingen, dat lijkt niks voor kinderen. Toch?
Naast het Boeddhabeeldje branden wierookstokjes en er klinkt een rustgevende melodie in de yogaruimte net buiten het centrum van Roermond. Op de yogamatjes liggen drie peuters opgekruld alsof ze sneeuwballen zijn. Jax vertelt stoer dat hij eigenlijk geen sneeuwbal is, maar wel al eens heeft geskied – waarop de moeders moeten lachen. Muisstil is het hier niet op woensdagochtend. Dat hoeft ook niet, vertelt yogadocent Myrthe Zuidinga. „Veel ouders en kinderen denken dat je bij yoga alleen maar stil moet zitten. Dat is een vertekend beeld. In de les wisselen we actieve bewegingen af met rust en dagdromen. Het geeft kinderen de kans om stil te staan, om te voelen.” Best nodig, vindt de yogadocent die zelf moeder is van zoon Jip. „De dagen zijn zo vol gepland. Kinderen hebben in deze maatschappij weinig ruimte om te verwerken.”
Zweverig?
In januari startte kindercoach Zuidinga met orthopedagoog Moniek Beelen De Kinderyogaschool in Roermond. Door yoga kom je in contact met je lichaam, zo verkondigen ze op hun website. Klinkt best zweverig. Waarom zou je als peuter in contact moeten zijn met je lichaam? Zuidinga: „Door contact met je lichaam voel je zelf aan wat je goed kunt, maar ook minder goed. Zo kun je beter keuzes maken en grenzen aangeven. Heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.” De bekende yogahoudingen komen tijdens de lessen wel aan bod, maar bij de allerkleinsten gaat het er vooral om dat ze zich bewust worden van hun lijf. Kun je evenwicht houden? Ga je hard of zacht? Dat is weer goed voor de motorische ontwikkeling.
© Jeroen Kuit
Tijdens de wobbelyoga voor ouder en kind staat de wobbel – een houten balansbord – centraal om mee te bewegen. Vanaf het puntje van de wobbel maken de peuters deze ochtend een sprong in ‘de lente’. De kleine armpjes reiken naar de lucht en vormen takken van de bomen. Intussen vertelt de yogadocent een verhaal over de lente met haar zaadjes, bloemen en bomen. De peuters hangen aan haar lippen, doen geluidjes en bewegingen na. Ze maken zich klein op de wobbel als een zaadje, het zaadje groeit uit tot een bloem en de kinderen strekken de benen. Intussen hebben ze ongemerkt heel wat yogahoudingen aangenomen. Als er in het verhaal van Zuidinga ook nog een vlinder op de bloem landt, fladderen de peuters en hun moeders vrolijk hun armen op en neer. „Ik ben er moe van geworden”, zegt Naila (3) en ze kruipt tussen de benen van haar moeder. De les sluit af met een ‘bezoekje aan het circus’ waarbij er kunstjes op de wobbel worden uitgevoerd. De kleintjes klimmen op de knieën van hun liggende moeder, wat bij de meesten uiteindelijk eindigt in een stevige knuffel. „Die interactie tussen ouder en kind is mooi om te zien”, zegt Zuidinga. „Er ontstaat écht contact in een aanraking, knuffel of soms een traan. Dat zijn voor mij magische momentjes, daar doe ik het voor.”
Tijdens de yogales beelden de kinderen de yogahoudingen uit die in het verhaal voorkomen. — © Jeroen Kuit
Ontspannen
De invulling van de lessen verschuift per leeftijdscategorie. Bij tieners staan de yogahoudingen centraler: wat kan je lichaam en hoe voelt dat? Ook de coördinatie wordt ontwikkeld. De yogadocenten merken dat kinderyoga nog niet gezien wordt als een sport als voetbal of hockey. „We willen ouders bewustmaken van de positieve effecten van yoga op de ontwikkeling van een kind, dat is zowel emotioneel, fysiek als motorisch. Yoga is veel meer dan lenig worden.” Maar de ambities reiken verder. „Het zou mooi zijn als yoga wordt geïntegreerd bij scholen en kinderopvang. Het is zo fijn voor leerlingen om dat koppie eens even uit te kunnen zetten en gewoon te kunnen voelen. Na een yogales zie ik weer plezier op de gezichtjes, de leerlingen lopen ontspannen de klas uit en kunnen daarna weer beter leren.” Kinderen hebben op jonge leeftijd al te maken met stress en spanning, meent Zuidinga. Ze trekt haar conclusie na jarenlange ervaring op basisscholen waar ze alle leerjaren yogales gaf. „Er zit op jonge leeftijd al zoveel prestatiedruk.”
Beter slapen
„Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ze zich bewust zijn van de prikkels die ze op een dag binnenkrijgen”, stelt Zuidinga. Yoga geeft handvatten om die prikkels te reguleren. Kinderen leren op termijn beter naar hun prikkels te luisteren, en ook hoe ze deze weer los kunnen laten. Verder worden ze door yoga gestimuleerd om competitief gedrag los te laten en de grenzen van anderen te respecteren. Zuidinga vertelt dat de leden van de Kinderyogaschool thuis regelmatig een rustmomentje inplannen en een bepaalde houding of ademhalingsoefening toepassen. Zo ook de driejarige Naila. „Thuis lassen we ook regelmatig een rustmomentje in en dan herhalen we sommige oefeningen”, vertelt moeder Şirin Ekinci na de les. „Zelf heb ik jarenlang aan yoga gedaan, dus ik vind het heel fijn om dit nu met mijn dochter te kunnen doen. De wobbelles is een fijn ouder-kindmoment. Ik vind hier verbinding en rust.”
Ekinci merkt dat ook haar dochter ontspant door de yoga. Dat merkt ook moeder Eva Sanders, die voor yoga koos als een andere manier van beweging. „Jax van 3,5 is vrij extravert, dus het is fijn om een rustmoment te creëren. Na de les is hij een stuk rustiger.” Docente Zuidinga ziet ook een duidelijk verschil in hoe kinderen bij De Yogaschool binnenkomen en hoe ze een uur later weer naar buiten lopen. „Ze gaan veel meer tot rust gekomen de deur uit.” Dat nemen ze ook mee naar huis. „Ze slapen thuis zelfs beter.”
Er wordt op meer plekken in Limburg kinderyoga gegeven, zoals in Sittard, Maastricht, Hulsberg en Brunssum.
Moeder Şirin Ekinci en dochter Naila (3) „De wobbelles is een fijn ouder-kindmoment.” — © Jeroen Kuit
Thuis yoga met Roos
Yoga met je kroost kan ook gewoon thuis. Rol je matje uit en kijk of luister naar Yoga mee met Roos (het gaat hier niet om de zingende juf Roos van De wielen van de bus en Zo draait de molen). Yoga mee met Roos van NPO Zappelin is een YouTubeserie waarin jonge kinderen en hun ouders kennismaken met yoga, mindfulness en meditatie. In tien minuten neemt kinderyogadocente Roos kinderen mee op avontuur naar een ander land, waar verschillende yogahoudingen worden aangenomen. Zoals de scheve toren van Pisa in Italië en een sfinx in Egypte. Naast de beweging komen ademhalingsspelletjes voorbij en leren kinderen te ontspannen. Je vindt de afleveringen op het YouTubekanaal van NPO Zappelin. De podcast is te beluisteren via Spotify.