Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Nyck de Vries, een trotse Fries in de Formule 1: ‘Ik heb hier 23 jaar naar toegewerkt, dus dan mag ik wel zeggen dat ik er klaar voor ben’

Nyck de Vries rijdt dit jaar voor AlphaTauri.© Getty Images

Bahrein -

De taal is hij niet machtig, maar Nyck de Vries verloochent zijn Friese afkomst zeker niet. De pompeblêden op zijn helm zijn daar een mooi voorbeeld van. „Als er ooit nog een Elfstedentocht wordt verreden, ben ik er zeker bij”, zegt de 28-jarige coureur, die ooit maar een half jaartje op de middelbare school zat, aan de vooravond van zijn eerste race namens AlphaTauri.

Erik van Haren

Je kan veel over Nyck de Vries zeggen, maar niet dat zijn jeugd in Friesland alledaags is geweest. Hoe een school er van binnen uitziet, kan de voormalige kampioen in de Formule 2 en Formule E nog maar moeilijk voor de geest halen. Immers, na pakweg zes maanden werd hij al van het middelbaar onderwijs afgehaald. En niet omdat hij zich misdroeg.

„Eigenlijk ging het wel prima, maar je hebt in Nederland natuurlijk een leerplicht en je mag maar een bepaald aantal dagen afwezig zijn. Alleen had ik die absentiedagen er al doorheen gejaagd, voordat het raceseizoen begon”, aldus De Vries, die toentertijd veelal actief was op de kartbanen in Italië. „Mijn vader heeft toen een creatieve oplossing gevonden: hij heeft ons uitgeschreven en we zijn naar Italië verhuisd. Zo was ik niet meer zichtbaar voor de Nederlandse leerplicht. Maar het was niet zo dat we een illegaal bestaan hadden, hoor. Onze verplichtingen in Nederland kwamen we gewoon na.”

Oma

Naast het Nederlands is De Vries, die nu al enkele jaren in Monaco woont, ook de Italiaanse en Franse taal machtig. Maar als er iemand in het Fries tegen hem praat, zal hij vermoedelijk kijken alsof hij water ziet branden.

„Maar mijn oma spreekt niet eens Fries, zeg ik even uit verdediging. Voordat er iemand uit de provincie is die mij aanvalt omdat ik de taal niet spreek”, zegt hij met een lach. „Ik ben in Sneek opgegroeid en daar wordt weinig Fries gesproken, dus ik heb het op die manier niet meegekregen. Ik heb het alleen dat half jaartje op de middelbare school gehad, maar daar weet ik niets meer van.”

Nyck de Vries tijdens de testdagen in Bahrein van eind februari.© ANP

Identificeren

Het betekent niet dat hij zijn roots verloochent. Integendeel. Na zijn kartjaren heeft hij bij terugkomst in Nederland een flinke vriendengroep opgebouwd in Friesland, waar hij nog steeds graag komt. Als hij er tenminste de tijd voor vindt. „Ik ben heel trots op waar ik vandaan kom. Ik kan mij oprecht identificeren met de mensen daar, hoe nuchter ze in het leven staan en ook gewoon hoe mooi het daar is. Heb er een geweldige tijd gehad. Als ik denk aan de zomers bij het Sneekermeer, de gezelligheid tijdens de Sneekweek en ook het schaatsen tijdens de wintermaanden... Ja, als de Elfstedentocht ooit nog wordt verreden, ben ik er 100 procent zeker bij. Al heb ik op dit moment helaas geen startbewijs, maar als het zou passen, zou ik zeker mee willen doen. Ik ben geen Sven Kramer, maar kan echt wel een toertje maken.”

Lees ook: Max Verstappen kan prima leven met nieuwe rol: ‘Nu weet ik wat er allemaal kan gebeuren en dat maakt de seizoenstart een stuk relaxter’

De Vries is sinds 1 januari officieel in dienst bij AlphaTauri, het zusterteam van Red Bull Racing. Veel teamleden vinden het fijn dat hij Italiaans spreekt. Zo’n 80 procent van het personeel komt immers uit Italië. Momenteel nog tenminste, want geluiden over een verhuizing naar Engeland of zelfs verkoop van het team worden steeds hardnekkiger. De Vries is zelf nu zo’n vijf keer in de fabriek in Faenza geweest.

Nyck de Vries heeft al twee WK-punten op de teller staan

Nyck de Vries staat voor zijn eerste seizoen als vaste wedstrijdrijder in de Formule 1, maar een debutant is hij niet meer. Hij reed verleden jaar al één race. Dat deed hij niet voor zijn huidige team AlphaTauri, maar voor Williams. In september 2022 verving De Vries - die al testcoureur was bij het F1-team van Mercedes - in de Grote Prijs van Italië de met een blindedarmontsteking kampende Alexander Albon. Op het circuit van Monza reed De Vries naar een verdienstelijke negende plek, goed voor twee WK-punten.

Het racedebuut in de koningsklasse eiste overigens zijn tol: De Vries was zo vermoeid, dat hij na afloop door monteurs uit de auto moest worden geholpen.

Bij AlphaTauri heeft teambaas Franz Tost hoge verwachtingen van de Nederlander voor komend seizoen. De Oostenrijker is blij met hoe De Vries zich in aanloop naar het WK 2023 heeft gemanifesteerd en heeft de druk gelijk opgevoerd. „Nyck is heel ervaren, heeft in meerdere klassen races en kampioenschappen gewonnen en vorig jaar in verschillende Formule 1-auto’s gereden. Je merkt dat hij niet net komt kijken. Ik denk dat hij in staat is om zich direct aan de Formule 1 aan te passen en verwacht dat hij direct presteert.”

„Het hoort wel een beetje bij de Italiaanse cultuur, dat ze het waarderen als mensen moeite doen om de taal te spreken. Naar mijn mening is het nooit goed genoeg, maar ik spreek het echt wel een beetje. Het heeft me enorm geholpen om snel te integreren onder de monteurs en andere mensen in het team. Met de engineers, als het over technische zaken gaat, praat ik gewoon Engels. Over alle andere zaken probeer ik zo veel mogelijk in het Italiaans te spreken.”

© ANP

Nonnen van Vught

Het onderhouden van het Italiaans en het Frans heeft De Vries door de jaren heen gedaan door zijn avonturen als coureur, maar het is er ooit wel ‘ingeramd’ bij het taleninstituut Regina Coeli, ook wel bekend als de Nonnen van Vught. „Daar ben ik twee keer vijf dagen geweest. Voor het Italiaans toen ik 13 jaar was, en ten tijde van de Franse cursus was ik 17. Dat zijn dagen van 08.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. Je trekt alleen maar op met mensen die de taal ook leren. Je mag onderling ook geen andere taal spreken en zit samen in een hotel en in shuttles heen en weer. Het is misschien geen gevangenis, maar wel heel strikt. Veel mensen leren een taal in twee periodes, maar ik heb het dus bij één gehouden voor beide talen.”

Ondanks zijn beperkte schoolervaring blijkt De Vries dus een snelle leerling, die naar eigen zeggen helemaal gereed is voor zijn eerste volledige seizoen in de koningsklasse van de autosport. „Ik heb hier 23 jaar naar toegewerkt, dus dan mag ik wel zeggen dat ik er klaar voor ben”, zegt hij onbewogen.

Toch die Friese nuchterheid...