Limburg opent nieuw steunpunt voor landschapsbeheer

Gedeputeerde Geert Gabriëls.© Johannes Timmermans Fotografie

Baexem -

Limburg opent zaterdag een nieuw steunpunt voor landschapsbeheer. Dat wordt de opvolger van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL), die enkele jaren geleden failliet ging.

onze verslaggever

Een affaire rond het IKL en zijn directeur, oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen, leidde in april 2021 tot de val van het voltallige college van Gedeputeerde Staten en het opstappen van toenmalig gouverneur Theo Bovens (nu lijsttrekker voor het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen). Vrehen zou via zijn connecties bij de provincie tonnen aan subsidies voor het IKL naar eigen bedrijfjes hebben doorgesluisd. Zijn vennootschappen zouden op die manier 1,8 miljoen euro hebben binnengeharkt.

Achterstallig onderhoud

Sinds het faillissement van IKL was het aansturen van de duizenden vrijwilligers voor kleinschalig landschapsbeheer in een vacuüm terechtgekomen. Daardoor is er sprake van achterstallig onderhoud, onder meer aan hoogstamfruitbomen. Door een samenwerking tussen de provincie en Het Limburgs Landschap is er inmiddels een nieuw Steunpunt Landschapsbeheer in de steigers gezet. „Ook nieuwe initiatieven, zoals dorpsraden die hun omgeving willen verfraaien, haken enthousiast aan en zullen in de toekomst in samenwerking met het nieuwe Steunpunt Landschapsbeheer tot een mooier en sterker landschap leiden”, aldus de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks).

Kwetsbaar

Zowel bij de vrijwilligers als bij de provincie zijn er sinds de val van het IKL zorgen over de kwaliteit van natuur en landschap in Limburg. „Door het faillissement van IKL viel ondersteuning helaas enkele jaren weg”, aldus Gabriëls. „Er is keihard gewerkt om na het faillissement van IKL toch ondersteuning te kunnen bieden aan de vele duizenden landschapsliefhebbers die Limburg rijk is. Het landschap met zijn soortenrijkdom is mooi en kwetsbaar en verdient daarom alle aandacht!”

Komende zaterdag vindt de aftrap van het Steunpunt Landschapsbeheer plaats tijdens een symposium in Baexem. Vrijwilligers in natuur en landschap kunnen daar vanaf dat moment terecht voor advies, gereedschap en andere ondersteuning.