Wolf doodgereden op A2 bij Kelpen-Oler

Het dier werd aangetroffen op de vluchtstrook.© Facebook Dierenpolitie Limburg

Kelpen-Oler -

Op de A2 tussen Grathem en Kelpen-Oler is een jonge wolf aangereden. Het dier overleefde de klap niet en werd zondagochtend gevonden op de vluchtstrook.

Redactie

De politie kreeg rond 8.15 uur een melding dat er een dood dier langs de A2 lag in zuidelijke richting. Toen de agenten en weginspecteurs van Rijkswaterstaat ter plaatse kwamen, rees meteen het vermoeden dat het wel eens om een wolf kon gaan. Daarom werd de jachtopziener van de gemeente Leudal erbij geroepen. Die constateerde dat het inderdaad een dode wolf betrof. Volgens woordvoerder Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat wordt het dier naar de Wageningen Universiteit gebracht voor nader onderzoek naar onder andere de gezondheid en de mogelijke herkomst van het dier.

Gefilmd

Het is de tweede keer in een paar dagen tijd dat een wolf is doodgereden op de A2: vrijdagochtend gebeurde hetzelfde bij Vught bij Den Bosch. En in januari dit jaar werd op de A2 bij Beesd een wolf door een vrachtwagen aangereden. Dit jaar is in Limburg al diverse keren een wolf gesignaleerd. Twee keer werden de dieren daarbij ook van korte afstand gefilmd. Eind februari gebeurde dat tussen Roggel en Egchel, en op 11 januari in Hulsberg. Een dag later zou ook een wolf zijn gezien in Boekend, Velden en Maasbree.

Steeds zichtbaarder

Met de gefilmde en doodgereden dieren wordt de aanwezigheid van de wolf in Limburg en elders in Nederland steeds zichtbaarder. Naast het feit dat de aanwezige populatie in Nederland zich heeft voortgeplant, wordt dit ook veroorzaakt doordat wolven vanuit Duitsland, Frankrijk en België op zoek naar een territorium in Limburg terechtkomen. Wolven kunnen bij hun zoektocht naar nieuwe gebieden of een partner grote afstanden afleggen.