Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Max Verstappen klasse apart: Limburger wint met straatlengte voorsprong seizoensopener

Red Bull-coureurs Max Verstappen en Sergio Pérez vieren feest met Fernando Alonso.© ANP/HH

Max Verstappen heeft met overmacht de eerste race van het seizoen op zijn naam geschreven. De Limburger leidde de grand prix van Bahrein van begin tot einde en kwam met een voorsprong van ruim twaalf seconden als eerste over de finish. Teamgenoot Sergio Pérez werd tweede voor Fernando Alonso.

Jack Martens

Waar hij eerder dit weekend nog de nodige problemen had bij het maken van proefstarts, kwam Verstappen dit keer bij het doven van de lampen uitstekend van zijn plek. Teamgenoot Sergio Pérez daarentegen verloor een positie aan Charles Leclerc. Verstappen profiteerde dankbaar van het gebakkelei en kon zo zonder moeite al vroeg in de wedstrijd een gaatje slaan.

Moordend tempo

Verstappen wist aanvankelijk de ene na de andere snelle tijd te klokken. Elk rondje liep hij een halve tot zelfs een seconde uit op Leclerc die geen antwoord had op het moordende tempo van de Limburger. In ronde 15 besloot Verstappen na stops van Mercedes en Ferrari zijn zachte banden in te ruilen voor opnieuw een zacht setje terwijl de andere teams juist naar de hardere variant waren geswitcht.

In het tweede deel werd duidelijk waarom Red Bull als enige koos voor een andere strategie. Alleen Verstappen en Pérez bleken zuinig met de zachte banden om te kunnen gaan terwijl de rest van het veld de grootste moeite had om de harde variant in leven te houden. Vooral Mercedes en Ferrari moesten al vroeg in de spaarmodus.

Max Verstappen was niet te stoppen in Bahrein.© ANP/HH

Seconde

Het duurde dan ook niet lang voordat Pérez succesvol de aanval kon inzetten op Leclerc. De Red Bulls waren vervolgens gevlogen. Ondanks dat zowel Verstappen als zijn Mexicaanse teamgenoot lang niet alles van hun materiaal hoefden te vragen, reden ze ook nu bijna een seconde sneller dan de concurrentie.

Achter de wereldkampioenen van vorig jaar was het een stuk spannender met felle duels tussen Aston Martin en Mercedes. Lance Stroll wisselde een paar keer van plek met George Russell terwijl Fernando Alonso een mooi duel uitvocht met Lewis Hamilton. Toen Alonso zich in ronde 38 had ontdaan van de Brit, zette hij koers richting Carlos Sainz voor plek vier.

Max Verstappen won nog niet eerder een openingsrace in de Formule 1.© ANP/HH

Oude vos

Op het moment dat Leclerc op weg leek naar een zekere derde plek, gaf zijn Ferrari in ronde 41 plotseling de geest. Hierdoor werd het duel tussen Sainz en Alonso er opeens een om de laatste podiumplek. De oude vos beschikte over betere banden en wist zo in rondje 46 voorbij te gaan aan zijn landgenoot.

Het gebeurde allemaal ver achter de rug van Verstappen die met ruim twaalf seconden voorsprong als eerste over de finish kwam. Het was voor de Limburger alweer zijn 36ste overwinning, maar pas de eerste keer dat hij de seizoensopener op zijn naam wist te schrijven. Pérez werd tweede met Alonso ver achter zich op plek drie. Sainz en Hamilton maakten de top 5 vol.

Nyck de Vries reed een vrij kleurloze race. Hij kwam als veertiende van de in totaal zeventien auto’s die nog in competitie waren over de streep.

Lees ook: Machtsvertoon Max Verstappen en Red Bull Racing voorspelt weinig goeds voor rest van seizoen