Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Puth zamelt spaarzegels in voor inwoners met smalle beurs: ‘Blij dat we een hecht dorp zijn waar mensen elkaar helpen’

Plus-eigenaar Bob Muijs (links) draagt de pakketten over aan Tim Bosten.© Françoise Petersen

Puth -

Françoise Petersen uit Puth riep dorpsgenoten op boodschappenzegels te doneren aan inwoners met een smalle beurs. Het leverde 17 levensmiddelenpakketten op, met grote hulp van de supermarkt in Schinveld.

Sjak Planthof

Hoe kwam je erbij die oproep te doen?

„Ik hoorde van een aantal mensen in het dorp dat het hen niet ging lukken een boodschappenpakket van de Plus in Schinveld bijeen te sparen in de kleine drie maanden dat de actie loopt. Bij elke 10 euro aan boodschappen krijg je een zegel. Voor een levensmiddelenpakket zijn 65 zegels nodig. Dat is 650 euro aan boodschappen. Voor mensen met een smalle beurs is dat vaak niet haalbaar. Die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.”

Hoeveel dorpsgenoten krijgen dat duwtje in de rug?

„Nadat ik had gesproken met een vrouw uit Geleen die voedsel inzamelt voor armlastige medeburgers ben ik dat ook gaan doen in Puth. Dat begon in 2021 met inzameling voor vier gezinnen. Na mijn oproep hebben zich meer dorpsgenoten aangemeld. In totaal gaat het nu om 17 huishoudens. Als we samen sparen moeten we het streefaantal van 17 pakketten kunnen realiseren.”

Is dat streefgetal gehaald?

„We zijn natuurlijk een klein dorp, met zo’n 2200 inwoners. Desondanks is er voor 3250 euro aan boodschappen gedaan, waarmee vijf huishoudens van een boodschappenpakket konden worden voorzien. Een heel mooi aantal, maar helaas niet genoeg.”

Dus heb je 12 huishoudens moeten teleurstellen?

„Nee. We kregen onverwachte hulp. Mede-dorpsbewoner Tim Bosten is een goede kennis van Bob Muijs, eigenaar van de Plus supermarkt in Schinveld. Bosten aarzelde geen moment en belde Muijs over de inzamelactie. Muijs bood meteen aan bij te springen als het aantal gewenste pakketten niet gehaald zou worden. Daar waren we heel blij mee. Hij heeft zelfs vijf extra pakketten beschikbaar gesteld. Die komen elders goed terecht, bij dezelfde doelgroep.”

Wat zijn de beweegredenen van inwoners om dorpsgenoten te helpen?

„Een vrouw, Angela, reageerde op mijn oproep: ‘Aangezien ik zelf mijn kaart in drie maanden tijd niet vol krijg, doneer ik voor deze actie. Anders gaan mijn zegels bij het oud papier. Dat is zonde. Nu krijgt het een goede bestemming.’ Ik ben blij dat we in een hecht dorp wonen waar we dit soort dingen op poten kunnen zetten en dat veel mensen daar dan ook aan meehelpen.”

Komt er een vervolg?

„Of dat weer met de zegelactie gaat weet ik nog niet. Eind dit jaar houd ik in ieder geval weer een inzamelactie. Inwoners kunnen levensmiddelen inleveren op een tafel op de oprit van mijn huis. Daar maak ik dan weer pakketten van.”