Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Plan voor ‘Kerstavond voor iedereen’ in Theater aan het Vrijthof

Het Theater aan het Vrijthof tijdens de Nacht van de Nacht in 2019.© Johannes Timmermans

Maastricht -

Het is nog vroeg in het jaar natuurlijk en het staat dan ook nog in de kinderschoenen, maar in Maastricht is een plan opgevat om ‘Kerstavond voor iedereen’ te organiseren in het Theater aan het Vrijthof.

Annelies Hendrikx

In bijvoorbeeld Weert gebeurt dat al negentien jaar met groot succes en de Maastrichtse fracties van GroenLinks en D66 informeerden in december bij het college of een dergelijk evenement niet ook in Maastricht georganiseerd zou kunnen worden. De gemeente zocht contact met Weert, zo meldt wethouder Anita Bastiaans. ‘Kerstavond voor iedereen’ wordt daar op 24 december georganiseerd door vrijwilligers – zonder subsidie – in het Munttheater, dat gratis beschikbaar wordt gesteld. Iedereen is er welkom en krijgt een gratis maaltijd en kleinschalige optredens aangeboden.

Verkenning

De gemeente Maastricht schakelde de stichting Samen voor Maastricht in en die onderzoekt momenteel of een dergelijk initiatief op 24 december 2023 hier ook haalbaar is. „Maar we zijn pas bezig met de verkennende gesprekken, hoor”, zegt directeur Manon Machiels. „Het enige wat we nu weten, is dat het Theater aan het Vrijthof inderdaad ruimte beschikbaar wil stellen op de avond van 24 december.”

Kan geen toeval zijn: theaterdirecteur Brigitte van Eck is afkomstig van het Weerter Munttheater. „24 december is ook echt de enige avond dat het daar kan”, zegt Machiels. „Verder zit het plan nog in hele wijde zakken. We gaan nu een werkgroep formeren en samenwerkingspartners zoeken.” Want het doel is om dit evenement met medewerking van bedrijven en maatschappelijke organisaties in Maastricht te organiseren, dus met gesloten beurs, zegt wethouder Bastiaans.

Tachtig mensen

Dat doen ze in Weert ook, zegt Angela Geurts, als vrijwilligster betrokken bij de organisatie in de Midden-Limburgse gemeente. „Dat is een bewuste keuze; wij hebben sponsoren en zijn niet afhankelijk van een gemeentelijke subsidie.”

Afgelopen jaar trok ‘Kerstavond voor iedereen’ in Weert zo’n tachtig mensen, na twee jaar van coronastilte. Het samenzijn staat centraal en het initiatief begon vanuit de kerstgedachte: omkijken naar elkaar en iets betekenen voor een ander, die bijvoorbeeld alleen is. De eerste keer bestond de kerstavondmaaltijd uit boterhammen, die samen werden genuttigd in een jongerencentrum. „Sindsdien is het aantal deelnemers wel gestaag gegroeid.”

Lees ook: ‘Kerstavond voor iedereen’ in het Weerter Munttheater: samen eten en elkaar ontmoeten in een gezellige ambiance