Limburg kleurt wit door de sneeuw, verkeershinder weer voorbij

In Vaals viel vroeg in de ochtend al flink wat sneeuw.© Track ‘88

Maastricht -

Limburg kleurt woensdagochtend wit. In de hogere delen van het Heuvelland ligt plaatselijk inmiddels tien centimeter sneeuw en ook op andere plekken blijft de sneeuw liggen. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de hele provincie. De files op de snelwegen zijn inmiddels grotendeels opgelost.

Redactie

Het verkeer had tijdens de ochtendspits last van de winterse omstandigheden Op de A2 liep het verkeer rond half negen vast in zuidelijke richting. Tussen Urmond en Maastricht ontstond een kilometerslange file. Ook op de A76 en de A79 was het druk, maar van een verkeerschaos was geen sprake. Inmiddels zijn de meeste files opgelost.

Bekijk ook: Limburg onder een witte deken: foto’s van zuid tot noord

Het Heuvelland werd vanochtend vroeg wakker onder een laag sneeuw. Volgens Meteo Limburg lag er rond 07.00 uur op 200 meter hoogte in Vijlen al 7 centimeter sneeuw, en in het Vijlenerbosch en op de Vaalserberg ruim 10 centimeter.

Kijk hier voor de actuele verkeerssituatie

Sneeuwpracht in Raren (Vaals).© Marcel Bourgonje

Volgens de weerdienst komen er zeker tot 10.00 uur nog enkele centimeters sneeuw bij. In de loop van de middag smelt de sneeuw in het zuiden van Limburg en gaat het regenen bij een temperatuur van 3 graden.

Heerlen.© ANP

In het noorden van de provincie blijft de sneeuw langer vallen, maar in de loop van de middag gaat het ook daar (mot)regenen, aldus Meteo Limburg. Inmiddels ligt de hele provincie onder een groeiende laag sneeuw.

Sneeuw vanochtend in het Heuvelland.© Track ‘88

Het KNMI geeft code oranje af als „er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast”. Die overlast kan ook heel lokaal zijn. Bij gladheid door sneeuw is er volgens het KNMI een grote kans op ongelukken door gladde wegen, bruggen en fiets- en voetpaden. Kleinere wegen kunnen onbegaanbaar zijn en worden mogelijk afgesloten.

Dronebeeld van een wit Meijel.© Edward-Media

Het advies luidt dat weggebruikers langzamer moeten rijden en meer afstand moeten houden tot andere weggebruikers. „Zorg onderweg voor eten, drinken en warme kleding. En in de auto voor een deken en een zaklamp.”

Bekijk hier alle actuele weersverwachtingen

De gladheid is woensdagmiddag tijdelijk voorbij, verwacht het KNMI. In de nacht van woensdag op donderdag kan het opnieuw plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en in het zuiden van het land opnieuw door (natte) sneeuw.

Voor de kinderen betekende de sneeuw vooral pret. Op veel schoolpleinen braken sneeuwbalgevechten uit, en er werden glijbanen gemaakt. Ook werden her en der sleeën van de zolder of uit de schuur gehaald. Zo bracht in Heerlen een oma haar kleinkind op de slee naar school. Voor fotografen was het serene sneeuwlandschap in de Zuid-Limburgse heuvels een prachtig decor om mooie plaatjes te schieten.

Heerlen© ANP

Heerlen.© ANP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ulestraten© De Limburger

Raren (Vaals)© Marcel Bourgonje