Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Opvallende toename woningbranden op meerdere plekken in Limburg

Foto ter illustratie.© ANP

Echt -

Het aantal woningbranden in Limburg is vorig jaar opvallend gestegen. in 2022 waren er 505 woningbranden in onze provincie. Dit is een stijging van 14,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om zo’n 442 meldingen van branden in huis.

Redactie

Vooral in Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Horst aan de Maas had de brandweer het vorig jaar veel drukker. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

Nergens in Limburg steeg het aantal woningbranden zo hard als in Echt-Susteren. Er waren hier vorig jaar 20 meer branden dan in 2021. Ook in Sittard-Geleen ging het vaker mis. De top 5 van gemeenten in Limburg met de sterkste absolute stijging ziet er als volgt uit:

• Echt-Susteren (+20 woningbranden)• Sittard-Geleen (+14 woningbranden)• Horst aan de Maas (+10 woningbranden)• Landgraaf (+9 woningbranden)• Brunssum en Venray (+8 woningbranden)

Minder meldingen

Voor vier Limburgse gemeenten is er beter nieuws: hier waren vorig jaar een dalend aantal branden in huis. In Roermond was de afname het sterkst: er waren in 2022 in totaal 8 minder meldingen dan in 2021. Ook in Maastricht (-6), Kerkrade (-5) en in Peel en Maas (-2) was sprake van een dalend aantal woningbranden.

Gemiddeld waren er vorig jaar 9,3 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Limburg. Dit is net iets beter dan het landelijk gemiddelde (9,6 woningbranden per 10.000 woningen).

Grote verschillen

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo waren in Meerssen en Echt-Susteren relatief veel woningbranden. In 2022 waren hier 15 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Brunssum (13) en Horst aan de Maas (13) waren relatief veel woningbranden.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer: „Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk.”

Lees ook: Aantal claims vanwege woningbranden daalt fors in Limburg