Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Verenigingsman in hart en nieren Theo Schreinemachers (90) uit Nederweert overleden

Theo Schreinemachers uit Nederweert overleed afgelopen zaterdag op 90-jarige leeftijd.© Nederweert24

Nederweert -

Theo Schreinemachers, een verenigingsman in hart en nieren, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van de gemeente Nederweert, is afgelopen zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden.

Jacqui Stroucken

„Wij zijn Theo heel veel dank verschuldigd”, zegt Nick Waulthers van openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Als vrijwilliger heeft Schreinemachers zich tientallen jaren ingezet voor het museum.

„Hij heeft zijn ziel en zaligheid aan Eynderhoof verbonden. Hij heeft vaak het voortouw genomen. Zijn gedrevenheid zullen we enorm gaan missen”, aldus Waulthers. „In feite was Eynderhoof zijn tweede thuis. Theo heeft een mooie leeftijd bereikt, maar hij was tot op het laatst vitaal.”

De in Echt geboren Schreinemachers woonde sinds 1961 in Nederweert waar hij zich van het begin tot het einde op allerlei manieren verdienstelijk maakte voor de gemeenschap. Hij zat bijvoorbeeld ook in het bestuur van het Groene Kruis, de scouting, de mavo en scholengemeenschap Philips van Horne.

Hij was bovendien toezichthouder bij de Rabobank, medeoprichter van Kindervakantiewerk Nederweert en hij begeleidde de bouw van gemeenschapshuis Reigershorst. Als bestuurslid van Eynderhoof haalde hij de afgelopen decennia talloze subsidies binnen voor het openluchtmuseum.

Penningmeester

Ook stond Schreinemachers aan de wieg van gemeenschapshuis De Pinnenhof in de jaren zestig. De accommodatie opende in 1968 de deuren mede door zijn tomeloze inzet. Hij bleef nog zo’n dertig jaar bestuurslid en penningmeester van De Pinnenhof.

Ruim tweeënhalf jaar geleden kwam Theo Schreinemachers nog in het nieuws toen hij een glas-in-lood raamwerk schonk aan het Museum van de Vrouw in Echt, zijn geboorteplaats. In het werk wordt de legende van het gevonden Mariabeeldje van de Kapel van Schilberg afgebeeld.

Lees ook: Bezoekers vanaf 1 september weer welkom in het Museum van de Vrouw aan Echter Plats