Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Hét middel tegen personeelsgebrek? Bij nieuw restaurant Dadawan komt naast een ober ook een robot aan je tafel

Een robot van Dadawan komt sushi en dumplings aan tafel brengen.© De Limburger

Kerkrade -

Een van de nieuwste zaken van Aziatisch fusion-restaurant Dadawan is gevestigd in Kerkrade. Voor de opening werd aangekondigd dat robots hier een deel van de taken van het bedienend personeel zouden overnemen. Hebben ze daarmee hét wondermiddel tegen het personeelstekort in de horeca gevonden?

Frank Benneker

Bediening met robots, gaat dat goed?

Ja, die robots voeren hun taak prima uit. Er rijden een soort R2D2’s uit Star Wars (wel zonder de kenmerkende bliepjes) door het restaurant, die de weg door de zaak prima blijken te kennen. Ook gaan ze netjes aan de kant als ze een mens tegenkomen. Komt zo’n robot aan tafel met je eten, dan haal je dat er zelf af en geef je met een druk op de knop aan dat je de bestelling ontvangen hebt. De robot gaat dan weer naar de keuken. Het is wat minder persoonlijk, maar ook wel een leuk extraatje, want er komen nog altijd echte mensen aan je tafel. De bediening is op meerdere vlakken geautomatiseerd, want bestellen doe je door met een QR-code een bestelsite te openen. En dat werkt allemaal goed. De juiste bestellingen komen snel door.

De hamburger met een halve kreeft.© De Limburger

De robots betekenen niet dat er geen personeel rondloopt. Integendeel, er lopen nog veel meer mensen rond dan rondrijdende automatische obers. En voor gasten die digibeet zijn en niet met zo’n bestelsysteem op de smartphone overweg kunnen, is het personeel bereid een handmatige bestelling op te nemen, zien we aan de tafel naast ons.

In wat voor restaurant zijn we hier?

Het Aziatische fusion-concept van Dadawan verspreidt zich gestaag over Nederland. Na een begin in Maastricht zijn er vestigingen in Eindhoven, Arnhem en Tilburg bijgekomen. Sinds medio vorig jaar zit er ook een nieuwe Dadawan aan de Rodaboulevard in Kerkrade. Daar zien we vaak een flinke rij voor de deur staan, en dat lijkt erop te duiden dat het eten er goed is.

Sushi en dumplings.© De Limburger

Hoe zitten we hier?

De zaak zit in een vrij nieuw bedrijfspand, dat er behoorlijk industrieel uitziet. Dadawan Kerkrade laat die strakke look intact, maar creëert met veel hangplanten aan het plafond wel een gezellige en knusse sfeer. In recensies online lazen we ook dat sommige gasten vinden dat de muziek hier te luid is. De loungemuziek staat inderdaad harder dan we in andere restaurants gewend zijn, maar zeker niet te hard.

Het interieur van Dadawan Kerkrade.© De Limburger

Wat staat er op de kaart?

Zoals gezegd is Dadawan een Aziatisch fusion-restaurant; de kaart neigt nog het meest naar die van een Japans restaurant. Dat uit zich in verschillende soorten sushi, poké bowls en hapjes als gyoza of dumplings. De verschillende gerechten uit een stone bowl of van een stone plate zijn ook Aziatisch, terwijl een sectie met hamburgers en kreeft de kaart ook een Amerikaans tintje geeft.

Wat bestellen we?

We starten met wat kleine hapjes en sushi. Als hoofdgerechten testen we de stone bowl met garnalen, een stone plate met lamsrack en een hamburger met een halve kreeft.

De stone bowl met garnalen.© De Limburger

Hoe smaakt het?

De gyoza ofwel dumplings zijn smakelijk en kruidig gevuld, met een lekkere dipsaus. De sushi valt wat tegen. Die heeft net wat te veel zachte ingrediënten, waardoor het een beetje weeïg in de mond aanvoelt. En met een wel heel dun plakje zalm biedt de sushi maar weinig vis.

De stone bowls en stone plates zijn prima voor wie er een hekel aan heeft dat zijn of haar eten afkoelt. De gerechten komen in een hete stenen kom of plaat op je tafel en daardoor blijven ze lang heet. De bowl met garnalen wordt geserveerd met frisse rijst, verse en beetgare groenten en een gerookt en gekookt eitje. Het gerecht wordt standaard geserveerd met sojasaus, maar wij bestelden er de gochujang-saus bij. Die wordt aanbevolen voor mensen die hun gerecht net iets pittiger willen hebben en inderdaad: die saus tilt de bowl naar een hoger niveau.

Het bestelsysteem van Dadawan.© De Limburger

Het lamsrack komt lekker mals op de hete steenplaat en de hamburger is van prima gehakt gemaakt. De kreeft hebben we wel eens lekkerder gegeten, maar is zeker smaakvol en – niet onbelangrijk – je krijgt het juiste gereedschap erbij. Het is allemaal prima eten als begin van een avondje uit bij een van de andere zaken op de Roda-boulevard of in de Leisure Dome.

Wat kost het?

De kleine hapjes kosten allemaal rond de drie of vier euro, voor een rol van negen sushi betaal je 10,50 euro. De stone bowls kosten 13,50 euro, de vleesgerechten van de stone plates variëren van 16,95 tot 19,95 euro. De lobster & burger staat voor een dagprijs op de kaart, die in ons geval 29,95 euro bedroeg. Voor dat geld krijg je trouwens riante porties; de grote eter zit bij Dadawan ook goed.

De stone plate met lamskoteletten.© De Limburger

Waarom komen we terug?

Wie een avond culinair verrast wil worden, doet er goed aan verder te kijken dan Dadawan. Wie een avond uit wil beginnen in een sfeervol en trendy restaurant en gewoon een lekker bord eten op tafel wil, zit bij Dadawan goed. Door de snelle bediening en service is het een prima plek om een hapje te eten voor een avondje bioscoop, bowlen of een wedstrijd van Roda JC.

© De Limburger

Dadawan, Roda JC Ring 2T Kerkrade, www.dadawan.nl