Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Column: ‘Dat de PVV weer de grootste lijkt te worden is tragisch voor Limburg’

Petra Quaedvlieg.© Bas Quaedvlieg

Journalist, schrijver en docent Petra Quaedvlieg laat wekelijks haar licht schijnen over grote en kleine actuele zaken in Limburg en daarbuiten. Deze aflevering: de PVV, die in Limburg de grootste lijkt te worden, is al jaren hét alternatief voor het gat dat links laat liggen.

Petra Quaedvlieg

Mensen stemmen rechts, maar krijgen links beleid, zei de provinciale man van JA21 verontwaardigd op de radio. „Wij willen het beleid naar rechts trekken.” Als je bespaart op ambtenaren, stelde hij, kan dat geld naar het volk. Bij ‘het volk’ denk je toch vooral aan de mensen voor wie de SP opkomt: werkende armen, degenen die Ron Meyer ‘de onmisbaren’ noemt en het Sociaal en Cultureel Planbureau nu de ‘onzekere werkenden’. Mensen dus, die baat hebben bij wat ouderwets links beleid.

Lees ook: ‘Ik denk dat het niet zo heel veel uitmaakt op wie ik stem, er zal een middenweg gevonden moeten worden’

Kabinetten-Rutte

Al maanden is Nederland diep verontwaardigd over het toeslagenschandaal en over het ‘ongekende systeem­falen’ van de gaswinning in Groningen. Doorlopend maken mensen zich zorgen over de betaalbaarheid van nutsvoorzieningen die in een rijk land als Nederland gewoon goed geregeld zouden moeten zijn. In cruciale beroepen – zorg, vervoer, distributie, schoonmaak – worden werkenden structureel te laag betaald en ervaren ze te veel stress. Dat klinkt allemaal niet alsof we meer rechts beleid nodig hebben. Nederland zucht onder de erfenis van de kabinetten-Rutte en er moet gerepareerd worden. Maar de partij die de VVD naar links trekt, D66, lijkt vooral op hoon te kunnen rekenen: mensen stemmen rechts maar krijgen links beleid!

Met links wordt dan bedoeld: het beleid op stikstof, migratie, klimaat, diversiteit. Een flink deel van de Limburgers is conservatief op deze onderwerpen – zie de peilingen: PVV en VVD gaan voorop. Ja, de verguisde VVD, de partij die de markt boven mensen stelt. Dat de PVV weer de grootste lijkt te worden is tragisch voor Limburg: een partij die zichzelf verlamt door permanente verongelijktheid en een gebrek aan constructieve samenwerking verdient geen winst. Maar ze is wel, al jaren, hét alternatief voor links, dat wil zeggen voor het gat dat links laat liggen.

Kopje-onder

Vooral de PvdA lukt het maar niet om in dat gat te springen, om mensen mee te nemen in een verhaal waarin (arbeids)migratie en klimaat aantrekkelijk samengaan met lotsverbetering van ‘onzekere werkenden’ én steun voor het mkb, de motor van Limburg. Door het samen optrekken met GroenLinks lijkt het sociale verhaal nog verder naar de achtergrond gedrongen. En nu Jesse Klaver en Attje Kuiken de klimaatplannen van het kabinet niet ver genoeg vinden gaan, lijkt de PvdA kopje-onder te gaan.

Lees ook: Zo proberen politici met hun kleding jouw stem te winnen bij de verkiezingen

Het punt is: in principe wil iedereen meedoen in de strijd tegen de verwoesting van de aarde, maar wel graag – middenin een gierende inflatie – in alle redelijkheid. Zelfs Caroline van der Plas, zelfbenoemd vrouw van het volk, vindt dat we allemaal moeten kijken naar onze overconsumptie. De BBB-leider koopt naar eigen zeggen weinig spullen en eet niet elke dag vlees. Dus ook al wordt de PVV de grootste, de kleinere partijen samen hebben intussen al laten zien hoe het ook kan.