Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Neef van weggelopen en overleden Emilia (75) ontwikkelt ‘uit frustratie’ een app om samen te zoeken naar vermiste personen

De zoekactie naar Emilia Chini.© Belga

Maasmechelen -

Ben Chini (37) uit Maasmechelen heeft een app ontwikkeld om op een gecoördineerde wijze samen te zoeken naar iemand die spoorloos is. Zijn 75-jarige tante Emilia was een week vermist voordat ze vorige week dood werd teruggevonden in een bos.

Joos Meesters

De dementerende Emilia verdween nadat ze de vuilnis aan de weg had gezet bij haar woning. Haar in Eindhoven woonachtige neef Ben ging meteen naar Maasmechelen. „Toen ik er aankwam, vroeg ik de politie of ik kon helpen zoeken, maar dat mocht niet. Ik had het gevoel dat ze niet wilden dat ik in de weg zou lopen.”

Lees ook: Wandelaar vindt lichaam van vermiste Emilia (75) uit Maasmechelen in bos

Ben en vele andere vrijwilligers wilden echter niet werkloos toekijken en gingen op eigen houtje op onderzoek uit. „Dat was hartverwarmend en met de beste intenties, maar er was een gebrek aan coördinatie. Er was geen centrale map die alle gelopen routes kon samenbrengen. Ook online niet. Uit die frustratie is het idee ontstaan om het probleem zelf aan te pakken.”

Chini runt een bedrijf dat apps ontwikkelt en hij ging meteen aan de slag. „Het prototype is afgerond. De app neemt de route op die je zelf loopt en toont tegelijk de routes die anderen gelopen hebben of aan het lopen zijn. Daarnaast toont een heat map ook hoeveel mensen al op een bepaalde plek gezocht hebben. Ik wil de toepassing zo makkelijk mogelijk maken. De app zal ook gratis zijn, met winstbejag of publiciteit heeft dit niks te maken.”

Chini denkt dat hij nog enkele weken nodig heeft om de puntjes op de i te zetten.