Oorlog en bevrijding met voorstelling in kerk Eygelshoven herdacht

In de nacht van 30 op 31 juli 1941 vielen zes bommen in de Marktstraat en de Torenstraat in Eygelshoven. Daarbij vielen zeven doden. De bommen waren verkeerd gedropt door de Royal Air Force, onderweg voor een bombardement op Keulen.© Stichting Eygelshoven door de Eeuwen Heen

Eygelshoven -

In de Grote Kerk van Sint Johannes de Doper in Eygelshoven is zondag 26 maart vanaf 15.00 uur de gratis multimediale voorstelling ‘Het Verhaal van Oorlog en Bevrijding’ te zien. Al vanaf een uur daarvoor zijn er voor de kerk legervoertuigen te bezichtigen en te beklimmen.

Redactie

Historische legervoertuigen voor de kerkdeur, wapperende vlaggen aan de gevels. En ín de kerk brengt een verteller even later het verhaal van oorlog en bevrijding van Eygelshoven tot leven.

In de Grote Kerk aan de Portbeemden in hartje Eygelshoven vindt zondag 26 maart een uniek evenement plaats. Iedereen die dat wil kan er die middag tussen 15.00 en 16.30 uur vanuit de kerkbanken gratis komen luisteren en kijken naar Het Verhaal van Oorlog en Bevrijding in Eygelshoven.

Unieke fragmenten

Er zijn geluidsfragmenten, geprojecteerde foto’s en bewegende beelden. En als toetje: een vrolijk miniconcert met Glenn-Millermuziek door harmonie Sint Caecilia van Eygelshoven. Het priesterkoor fungeert die middag als podium en wordt uitgerust met een levensgroot scherm. Tientallen foto’s uit de Tweede Wereldoorlog en unieke fragmenten uit bewegende beelden herinneren aan het Eygelshovense verhaal over die bange en wrede periode in de geschiedenis. Een verteller neemt de bezoekers mee in dat verhaal. Dat is grotendeels gebaseerd op dagboekaantekeningen die de toenmalige kapelaan Pierre Keybets (1907-1981) in de oorlogsjaren bijhield.

In de multimediale productie is aandacht voor het monument aan de Kerkberg, dat herinnert aan het bombardement van juli 1941. En ook de levensloop van de joodse familie Levy uit de Laurastraat wordt verteld; van hen heeft niemand de oorlog overleefd.

Glenn Millermuziek

Na de pauze klinkt er een vrolijkere noot, dan ligt de aandacht op ‘bevrijding’. Harmonie Sint Caecilia verzorgt een mini-concert met Glenn Miller-muziek uit de jaren veertig, met nummers als In the Mood en Moonlight Serenade. Enkele solisten zingen live het liedje over Lili Marleen. En ook kinderkoor De Zanglijsters treedt op.

Het Verhaal van Oorlog en Bevrijding op zondag 26 maart is ook geschikt voor kinderen. De uitvoering is gratis toegankelijk voor iedereen. Wel is er een vrije gave waar een donatie kan worden achtergelaten ten behoeve van de restauratie van het grote glas-in-loodraam.

100 jaar Grote Kerk

De multimediale productie is een initiatief van de werkgroep 100 jaar Grote Kerk. De werkgroep organiseerde vorig jaar al enkele feestelijkheden ter herinnering aan de ingebruikname van de Grote Kerk in 1922. Hoogtepunt was het eeuwfeest op 26 juni met een pontificale hoogmis en een groot buffet in de openlucht met vierhonderd deelnemers aan één grote lange tafel die toen in de Sint Janstraat stond opgesteld.