Vlaamse regering bereikt na weken crisis een stikstofakkoord

De Vlaamse minister-president Jan Jambon© ANP / ANP

Brussel -

De Vlaamse regering heeft na een wekenlange politieke crisis en boerenacties een stikstofakkoord bereikt. Vlaanderen moet net als Nederland maatregelen treffen om de te hoge stikstofuitstoot terug te dringen om de natuur te sparen. Daarvoor wordt 3,6 miljard euro uitgetrokken, is overeengekomen.

Redactie

„Dit is de moeilijkste knoop die we in de Vlaamse regering hebben moeten doorhakken”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon. De Vlaamse regering kwam vorig jaar al met plannen, maar daar kwam door protesten en onenigheid niks van terecht. Zonder maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen dreigen bijvoorbeeld boeren, de bouw en luchthavens geen vergunning te krijgen of die door tussenkomst van de rechter te verliezen.

„De Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) is definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering”, aldus verantwoordelijk minister Zuhal Demir. „Een mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlaming en de toekomst van de landbouw.”

Het akkoord bevat onder meer compromissen waarmee de christendemocraten (CD&V) over de streep konden worden getrokken. Zij maakten onder meer bezwaar tegen ongelijke behandeling tussen de industrie en landbouwbedrijven als het om vergunningen gaat.

Lees ook: Duitsers voortvarend met aanleg enorm bedrijventerrein aan de grens: ‘Stikstof? Dat heeft hier een andere betekenis’