’Tom Egbers intimideerde veel jongere collega na affaire’

© ANP/HH

In de afgelopen twintig jaar kregen (oud-)medewerkers en andere betrokkenen te maken met pesterijen, seksisme en buitensluiten bij NOS Sport, volgens onderzoek van De Volkskrant. De hoofdredactie zou hebben geprobeerd Tom Egbers uit de buurt van mooie medewerksters te houden.

Redactie

Aïcha Marghadi is een van hen, en doet haar verhaal. Marghadi voelt dat mensen aan haar twijfelen, zo is te lezen in het artikel, dat vrijdagavond online is gepubliceerd. Ze wil een mentor, en wel Tom Egbers. Dat gaat niet gebeuren. Egbers had al toegezegd, maar hoofdredacteur Maarten Nooter houdt het tegen.

Hij vond het geen goed idee, en deelde na aandringen waarom dan niet. „Hij zei dat Tom nogal moeite had met mooie vrouwen (...) Hij vertelde dat Tom in het verleden problemen had gehad op de redactie. Hij trad verder niet in detail, maar hij was wel ferm. Dit ging niet gebeuren”, zegt ze.

© ANP/HH

Jack van Gelder

Ook was zíj degene die Jack van Gelder belde toen hij in bad zat, zoals Van Gelder donderdag zelf vertelde in de talkshow Hlf8. „Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt”, zei hij.

Marghadi vertelde het voorval aan Nooter, die enkel reageerde met: „Hij keek me aan en zei: jaaaa, zo is Jack”, aldus De Volkskrant. Voor het artikel werd gesproken met 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport.

Stagiare

Egbers naam valt veelvuldig in het stuk. Eind 2009 is er een 22-jarige stagiaire die een melding doet bij de hoofdredactie. Ze is benaderd door Egbers, destijds 48, die haar bestookt met sms’jes, mails en belletjes. Te lezen is dat de vrouw, die na haar stage bij NOS Sport blijft werken, uiteindelijk ingaat op zijn verleidingspogingen. Ze zoenen een aantal keer en daar blijft het bij, meldt ze de hoofdredactie.

De jonge vrouw zou zijn benaderd door Egbers’ vrouw Janke Dekker, die momenteel voorzitter is van meldpunt Mores, voor ongewenste omgangsvormen in onder meer de televisiesector. Ze gaf toe dat er een affaire was, wat leidde tot pesten en intimidaties, schrijft de krant. Hij zou met haar in de buurt keeldoorsnij-bewegingen hebben gemaakt. De hoofdredactie beloofde, zo is te lezen, in gesprek te gaan met Egbers. Er veranderde niets.

Egbers laat in een reactie in het artikel weten ’te betreuren’ wat er destijds is gebeurd. Hij blikt anders terug op de zaken. Volgens het NOS Sport-icoon heeft hij de relatie zelf bij zijn werkgever gemeld, en betreurt deze nu, omdat het verdriet in zijn privéleven veroorzaakte. „Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar.”

Onafhankelijk

Dat de voorzitter van meldpunt Mores getrouwd is met de man waarover misstanden gaan, was voor NOS-medewerkers reden geen meldingen te doen bij de organisatie waarvan Dekker het boegbeeld is. Er is geen vertrouwen dat klachten onafhankelijk worden behandeld.

Dekker heeft De Volkskrant laten weten niet te willen reageren. Via haar advocaat Richard Korver heeft ze laten weten dat zij eraan twijfelt of de krant ’open en objectief opereert’. Wel meldt Korver dat Dekker toejuicht dat ’een verziekte cultuur/klimaat binnen een mediabedrijf aan de kaak wordt gesteld’.

Lees ook: Oud-wielrenster: ‘Ik deed melding van wangedrag bij NOS Sport’

Onduidelijkheid over positie Tom Egbers

Het is nog onduidelijk of Tom Egbers dit weekeinde gewoon zal presenteren voor NOS. De omroep weet nog niet of er maatregelen volgen nadat vrijdagavond een Volkskrant-artikel over de werkcultuur bij NOS Sport werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Egbers grensoverschrijdend en intimiderend gedrag heeft vertoond.

De NOS laat desgevraagd weten dat de omroep in gesprek gaat met alle medewerkers die in het artikel in de Volkskrant worden genoemd.

Egbers is al jaren een van de vaste presentatoren van Studio Sport. Zo presenteert hij wekelijks op zondagavond de samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eredivisie.

In een verklaring liet de NOS weten dat de omroep zich schaamt voor de ervaringen die vrijdag staan beschreven in de Volkskrant. De krant heeft 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport gesproken in het onderzoek.