Oranje-podium op WK shorttrack: Velzeboer wint 500 meter voor Schulting en Poutsma

Xandra Velzeboer© ANP/HH

De Nederlandse vrouwen hebben de 500 meter op het WK shorttrack gedomineerd. Xandra Velzeboer won het goud ruim voor Suzanne Schulting en Selma Poutma.

Redactie

Velzeboer kende zowel in de kwart- als halve finale geen enkel probleem. De Nederlandse sloeg in beide races direct een enorm gat en haar concurrenten konden het niet meer dichten in het restant van de race. In de tweede halve finale stonden er met Schulting en Poutsma nog twee Nederlandse shorttracksters. Ook zij beleefden een vlekkeloze race, mede doordat er achter de twee al snel gevallen werd, hoefden ze zich niet druk te maken. De Belgische Hanne Desmet kwam nog wel gevaarlijk opzetten, maar was te laat.

Door de aanwezigheid van drie Nederlandse vrouwen op een finale met vijf was een plak op voorhand al een zekerheid, tenzij er bizar veel straffen zouden worden uitgedeeld. Dat gebeurde niet. Velzeboer was weer als een komeet weg. Daar achter volgden Schulting en Poutsma, maar ze kwamen geen moment in de buurt van het explosieve kanon van 21 uit Culemborg.

Van ’t Wout

Bij de mannen was Jens van ’t Wout de enige landgenoot in de halve finale. Hij werd met veel kunst en vliegwerk derde en moest vervolgens afwachten of zijn tijd snel genoeg was voor een plek bij de laatste vijf. Hij was uiteindelijk nipt sneller dan de nummer drie uit de tweede halve finale en mag zich opmaken voor de strijd om de medailles.