Dressuuramazone Van Liere tweede in wereldbeker op Indoor Brabant in Den Bosch

Dinja van Liere en Hermès© ANP / ANP

Den Bosch -

Dressuuramazone Dinja van Liere is als tweede geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd van Den Bosch, tegenwoordig The Dutch Masters - Indoor Brabant genaamd.

Redactie

Van Liere, afkomstig uit Uden, kwam met Hermès N.O.P. tot een score van 88,375 punten. Ze moest alleen de Britse Charlotte Fry met Glamourdale voor zich dulden. De in Brabant wonende wereldkampioene, op de openingsdag ook al de sterkste, kwam uit op 86,835 punten.

Van Liere gaat als nummer 3 in de eindstand van het wereldbekerklassement naar haar eerste wereldbekerfinale. Thamar Zweistra is de tweede Nederlandse amazone die zich plaatste voor de finale in Omaha. Het wordt de tweede finale voor de Zeeuwse. Marieke van der Putten werd vijfde in de wereldbekerwedstrijd en maakt nog een kans op een startbewijs voor de finale.

Fry was in de kür op muziek niet foutloos. Dat gold echter ook voor Van Liere wier toppaard Hermès wat foutjes maakte. „Ik had Hermès net wat te scherp vanuit de warming-up. Dat was het probleem in de proef. Als er veel publiek is zoals vandaag, dan wordt Hermès wat overenthousiast. Ik ben wel heel blij met de progressie die we maken”, vertelde Van Liere, die vorig jaar op de WK in Herning twee keer brons veroverde. In Den Bosch was de derde plaats voor de ervaren Duitse Isabell Werth, die wel als eerste eindigde in het wereldbekerklassement in West-Europa. In april volgt de finale in Omaha. Nog niet bekend is met welk paard Van Liere daar deelneemt. „Hermès krijgt nu wat rust en Hartsuijker heeft al even vakantie”, zei de Brabantse amazone.

Van der Putten, met Torveslettens Titanium, moet afwachten tot wereldpaardensportbond FEI alles op een rij heeft voor ze zekerheid heeft over deelname in Omaha. Per land mogen maximaal drie combinaties deelnemen en het lijkt erop dat niet alle geplaatste combinaties ook daadwerkelijk naar de VS afreizen. Zweistra, afkomstig uit het Zeeuwse Schore, werd zaterdag met haar schimmel Hexagon’s Ich Weiss zevende.

Bondscoach Alex van Silfhout zag, met net als donderdag zes combinaties bij de eerste tien, met name groei in de breedte. „Ik hoop dat we met drie combinaties naar Omaha mogen. Het is nog even afwachten of Marieke een uitnodiging krijgt. Ik ben toch blij hoe we in dit wereldbekerseizoen gepresteerd hebben”, aldus Van Silfhout.