Bikkelharde gevechten met sportiviteit en respect; Dutch Combat Event in Landgraaf zet de sport van kickboksen en MMA centraal

Een kickbokswedstrijd op Dutch Combat Event.© Luc Lodder

Landgraaf -

Met 24 gevechten in een kooi in sporthal Strijthagen in Landgraaf konden de liefhebbers van vechtsport er deze zaterdag goed voor gaan zitten. Ze zagen kickbokser en lokale publiekslieveling Bas Willemse uit Heerlen de finale van het toernooi halen. „Dit is niet zomaar een vechtsportevenement.”

Frank Benneker

Na zijn halve finale zit kickbokser Bas Willemse er goed doorheen. In drie rondes van drie minuten rekende hij af met zijn tegenstander. Hij wordt dit toernooi begeleid door Jarno Errens uit Hulsberg, een MMA-fighter (mixed martial arts) die is toegetreden tot de prestigieuze Ultimate Fighting Championship (UFC). „Ik ondersteun vandaag alle jongens van Team Thriving”, vertelt Errens.

Hard gewonnen

Voor de leek lijkt het gevecht van Willemse behoorlijk gelijk op te gaan, maar Errens kan er wel een analyse op loslaten waarom hij gewonnen heeft. „Hij heeft hard gewonnen. Hij wilde graag en dat zag je in de kooi terug. Hij was dominanter en wist daardoor net wat meer punten te pakken.”

Lees ook: Met debuut in UFC komt droom uit voor MMA-vechter Jarno Errens uit Hulsberg: ‘Onwerkelijk om er nu deel van uit te maken’

De Heerlense kickbokser zit er na zijn partij zo doorheen dat hij de pers niet te woord kan staan. Wie de drie keer drie minuten heeft gezien, snapt waarom. Ondanks dat dit een korte tijd lijkt, is een kickbokspartij een uitputtingsslag. Zeker aan het einde druipt de vermoeidheid van de gezichten en lijken sommige bewegingen in slow motion afgespeeld. En aan het gezicht van team Thriving-trainer Ben Boekee is af te lezen hoe intens de sport is. „Je wilt niet weten hoeveel energie dit kost”, zegt hij als twee vechters elkaar in een vaste greep tegen het hek vasthouden.

© Luc Lodder

Willemse wordt ook door Nick Drijkoningen en Ben Boekee als smaakmaker genoemd. Het tweetal organiseert Dutch Combat Events voor de derde keer. In die korte tijd hebben ze wel iets neergezet, vindt Errens. „Dit is niet zomaar een vechtsportevenement. Ik zie hier een gala dat de juiste manier is om de sport te promoten. Er zit nog wel een stigma op deze sport, maar hier zie je de sfeer, het respect en de sportiviteit.”

Sportiviteit

En hoewel in de kooi de stukken ervan afvliegen en de gevechten op leven en dood lijken te gaan, overheerst sportiviteit. De gevechten beginnen met een vriendelijke boks en tekenen van respect en worden afgesloten met een omhelzing of knuffel. Commentaar op een scheidsrechter of een jurylid? Op het Dutch Combat Event lijkt het niet te bestaan, een verademing vergeleken met de gemiddelde voetbalwedstrijd.

© Luc Lodder

Het is precies wat Boekee en Drijkoningen willen bereiken. „Ons doel is om de sport voor een breder publiek toegankelijk te maken”, zegt Drijkoningen. „Door de UFC wordt MMA-fighting steeds populairder.” En dat zie je aan het publiek in sporthal Strijthagen terug, vult Boekee aan. „Kijk hier eens rond, van jong tot oud, mannen en vrouwen, dit trekt een heel breed publiek.”

En met Bas Willemse hebben die toeschouwers ook een lokale publiekslieveling. Het publiek juicht luid bij elke rake trap of klap van de Heerlense kickbokser. En ze zien ook nog dat de scheidsrechter de hand van hun favoriet opsteekt. Dat betekent dat Willemse later deze zaterdagavond de finale van het Dutch Combat Event zal vechten. Die finale wist hij niet te winnen.

© Luc Lodder