Janke Dekker treedt per direct terug als voorzitter meldpunt MORES

Janke Dekker met haar man Tom Egbers.© ANP/Patrick Harderwijk

Janke Dekker treedt per direct terug als voorzitter van MORES, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector. Dat laat Dekker zondag weten in en persverklaring.

Redactie

In de verklaring die Dekker via haar advocaat Richard Korver heeft verstuurd, gaat zij verder niet in op het waarom van haar aftreden. Wel gaat ze uitgebreid in op het artikel dat de Volkskrant vrijdag publiceerde over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport. In dat artikel kwam haar echtgenoot Tom Egbers naar voren als iemand die zich daar schuldig aan had gemaakt. Volgens Dekker bevat dat artikel „een aantal onjuistheden” die zij graag recht wil zetten.

Lees ook: ’Tom Egbers intimideerde veel jongere collega na affaire’

Volgens Dekker gaat het door al het nieuws rond haar echtgenoot Egbers niet goed met hem. „Ik houd dit statement, mede gezien het feit dat het met de gezondheid van mijn man door deze onjuiste berichtgeving en met name de gevolgen daarvan niet goed gaat, inhoudelijk verder kort.”

In haar verklaring gaat Dekker ook in op het artikel dat de Volkskrant vrijdag publiceerde. In dat artikel kwam Egbers naar voren als iemand die zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. In het artikel kwam Dekker ook ter sprake en was te lezen dat zij niet had willen reageren op het artikel. Dat is volgens Dekker „onvolledig en daardoor niet juist.”

„Ik heb getracht om met de Volkskrant in gesprek te gaan, hiertoe is door mijn advocaat een afspraak gemaakt”, schrijft Dekker. „Het oneigenlijke argument waarmee zij deze afspraak met mijn advocaat annuleerden heeft mij mede doen besluiten om hun vragen die ze op vrijdag per mail hadden gestuurd niet te beantwoorden.”

Brief

Dekker stelt daarna dat de dochter van haar, en Egbers, die tien jaar bij NOS Sport zou hebben gewerkt, wel een uitgebreide brief aan de Volkskrant heeft gestuurd. „Alles wat in die brief stond is uit het artikel van de Volkskrant gehouden. Hiermee is wezenlijke informatie bewust uit het artikel gehouden.”

„Mijn man en ons gezin raakt dit allemaal zeer, zowel mentaal als fysiek. Ik wil mij op dit moment hard maken voor mijn gezin en man”, schrijft Dekker. Zij zegt het „heel erg” te vinden dat haar gezin nu weer hiermee te maken krijgt, nadat ze het vijftien jaar geleden al hadden verwerkt, toen de affaire bekend werd. Daarom is het volgens Dekker ook „gerecycled” nieuws van de Volkskrant. Ze wil er verder niet veel over zeggen, vanwege haar gezin en de privacy van de vrouw met wie Egbers een affaire had.

Dat Dekker nu aftreedt lag in de lijn der verwachting. Bestuursleden van MORES zouden direct aftreden wanneer er meldingen binnenkomen die over zichzelf of familieleden gaan. Dat zei MORES-voorzitter Dekker begin dit jaar in het Radio 1-programma Mischa!. Het gesprek ging onder meer over het aangekondigde onderzoek naar wangedrag bij NOS Sport.

Medebestuurslid Amber de Vente nieuwe voorzitter MORES

De functie van de bij meldpunt MORES opgestapte voorzitter Janke Dekker wordt vanaf nu vervuld door medebestuurslid Amber de Vente, zo meldt MORES zondag in een persbericht.

MORES is het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector.

De Vente: „Wij betreuren het feit dat Dekker haar functie ter beschikking stelt, maar hebben veel respect voor haar besluit. Janke Dekker is een schoolvoorbeeld van een integer bestuurder die een uitstekende reputatie geniet. Onder haar hoede heeft het meldpunt in de afgelopen jaren een enorme vlucht gemaakt. Janke heeft zich altijd met een tomeloze energie en bevlogenheid belangeloos ingezet voor Mores en we zullen haar als medebestuurder, maar ook persoonlijk zeer gaan missen.”