Heemkunde Nederweert houdt lezing over landmijnen in en rondom de Peel

Foto ter illustratie.© Getty Images

Nederweert
Silke van Deelen

De Heemkunde Nederweert houdt op 21 maart in Nederweert een lezing over de landmijnen in en rondom de Peel na de Tweede Wereldoorlog.

De presentatie ‘Landmijnen in en rond De Groote Peel’ gaat over een intens menselijk drama binnen het drama van een oorlog. Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is langdurig gevochten van september tot in december 1944. Echter, de oorlog in de gebieden met landmijnen in en bij dorpen rond De Groote Peel ging door tot ver na de bevrijding.

Jan Wijdemans verzorgt de presentatie. Hij is zelf als explosieven opruimer binnen Defensie actief geweest in Nederland en bij vredesoperaties. Ook was hij technisch adviseur op zijn vakgebied in Geneve voor de Nederlandse diplomatieke post bij de Verenigde Naties aldaar. Tijdens de presentatie gaat hij in op het gebruik van landmijnen in het algemeen, met in het bijzonder de grillige inzet van dit wapen in en bij dorpen rond De Groote Peel. Verder bespreekt hij de gebruikte typen landmijnen en hun technieken, maar ook het humanitaire effect dat pas in de laatste decennia, na 75 jaar bevrijding, echt gezien is.

De lezing begint om 20.00 uur in zaal Centraal aan de Kerkstraat en iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.