Aandeelhouder Fortuna Sittard in opspraak: waakhond doet onderzoek naar aandelenhandel Azerion, Atilla Aytekin tijdelijk teruggetreden bij bedrijf

Azerion-topman Atilla Aytekin© ANP / ANP

Amsterdam / Sittard -

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar onregelmatigheden in de handel van aandelen van gamesbedrijf Azerion. In verband hiermee treedt Atilla Aytekin, een van de topmannen van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf, tijdelijk terug.

Redactie

Bij voetbalfans is Azerion bekend als mede-eigenaar van de Eredivisie-club Fortuna Sittard. Het bedrijf is ook de naamsponsor van de Nederlandse eredivisie voor het vrouwenvoetbal.

Voorkoming van marktmisbruik

Azerion, dat spelletjes ontwikkelt voor mobiele telefoons, geeft aan weinig te kunnen zeggen over de aard van het onderzoek. Het enige wat het bedrijf weet, is dat het gaat om de naleving van de regels ter voorkoming van marktmisbruik en dat de AFM zich richt op Principion Holding, de grootste aandeelhouder van Azerion.

Aytekin is een van de eigenaren van die houdstermaatschappij, waaronder ook het belang in Fortuna Sittard valt. Aytekin heeft volgens de onderneming in nauw overleg met de raad van commissarissen besloten dat de belangen van het bedrijf het beste gediend zijn als hij zijn taken tijdelijk neerlegt.

De leiding bij Azerion blijft voorlopig in handen van mede-topman Umut Akpinar en financieel directeur Ben Davey. Daarmee verandert er in de praktijk eigenlijk niets in de dagelijkse aansturing, laat het bedrijf weten.

Spellen

Azerion werd in 2014 opgericht en groeit snel, mede door overnames. De onderneming zit bijvoorbeeld achter de spellen Governor of Poker 3 en Hotel Hideaway. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam en het bedrijf heeft verspreid over Europa mensen in dienst.

Een woordvoerster van de AFM bevestigt dat er onderzoek wordt gedaan. „In verband met onze toezichtvertrouwelijkheid doen wij hierover verder geen mededelingen.”

Op de beurs in Amsterdam kelderde het aandeel Azerion maandagochtend meer dan 20 procent na het nieuws.

Gamegigant Azerion werd in 2021 mede eigenaar van Fortuna Sittard, Ivo Pfennings (l) algemeen directeur van Fortuna Sittard, Atilla Aytekin (r).© ANP

Twintig procent aandelen

Aytekin en zijn zakenpartner Umut Akpinar hebben op dit moment twintig procent van de aandelen in handen van Fortuna Sittard, de club waar ze in 2021 instapten. Het is de bedoeling van zowel de club als het tweetal dat ze een meerderheidsbelang krijgen. Voor zo’n deal moet echter eerst groen licht gegeven worden door de KNVB. Op dat akkoord wachten de club en de beoogde grootaandeelhouders nog steeds. 

Lees ook: Fortuna-trainer Julio Velázquez zet met zijn woede-aanvallen zichzelf én de club voor schut