Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

MC De Peelrijders: ‘Bij de motorsport overheerst het familiegevoel’

MC De Peelrijders zet sterk in op de jeugd.© Fotografie Patje/MC De Peelrijders

Nederweert -

Net zoals bij veel andere sporten hebben ook motorsportverenigingen te maken met een teruglopend aantal leden. De oorzaak? Die is heel divers volgens Ramache Coumans, secretaris van MC De Peelrijders uit Nederweert.

Rob Buchholz

„Het begint al bij de kosten. Die zijn hoger dan bij een voetbal- of hockeyclub. Daar staat tegenover dat wij een echte sport zijn waar het familiegevoel overheerst. Hier komen complete gezinnen naar trainingsdagen en iedereen heeft zijn of haar eigen rol. Mijn zoontje zit ook op voetbal. Ik breng hem naar de training en haal hem op. Bij de motorsport gaan we met het hele gezin een dag lang naar het trainingscircuit.”

Kracht

Al sinds 1969 is MC De Peelrijders actief. Na een aantal verhuizingen heeft de club sinds een aantal jaren haar vaste thuisbasis in Nederweert-Eind. De kracht van de vereniging is dat het de meest zuidelijke motorsportclub van het land is. Coumans: „In de rest van de provincie zijn geen andere verenigingen. Dus iedereen die in deze regio actief met motorsport bezig wil zijn, komt al snel bij ons uit.”

MC De Peelrijders zet sterk in op de jeugd. Dat is niet zonder reden. „Wij hebben van de gemeente een vergunning gekregen waarin een aantal regels centraal staan; zoals aangepaste trainingstijden gedurende het broedseizoen. Dat is van maart tot en met juli en tijdens deze periode zijn alleen motoren tot 85 cc actief. Een categorie die vooral door jeugdleden beoefend wordt. Senioren zijn vaak tevens lid van een andere club. Zo kunnen zij het hele jaar blijven trainen.”

Kennismaken en groeien

MC De Peelrijders organiseert in samenwerking met Pro MX-stage speciale trainingsdagen. Zo kunnen jongeren volgens Coumans op een laagdrempelige wijze met de sport kennismaken. „Wij organiseren deze trainingen altijd in sessies van drie dagen. Dat is deze maand, maar ook op 31 mei plus 7 en 14 juni. En nog een keer in juli. De nieuwe leden worden dan begeleid door motorsportcoaches.” Elk lid heeft de mogelijkheid om door te groeien vanuit het clubniveau naar een regionale klasse. En vervolgens naar een landelijke klasse. „Het gaat daarbij niet eens om de snelheid waarmee ze presteren, maar er wordt vooral gelet op hun techniek. Zo krijgen alle talenten een kans. Kijk naar iemand als Gyan Doensen uit Swalmen die het WK voor 85 cc wist te winnen. Een goede begeleiding in combinatie met een gezegend talent kan tot mooie successen leiden.”