Bitcoin hard omhoog na maatregelen rond omgevallen Silicon Valley Bank

© ANP/HH

De prijs van de bitcoin liet maandag de grootste stijging zien sinds november. Ook andere cryptomunten vonden de weg omhoog. De handel werd aangewakkerd door maatregelen van de Amerikaanse overheid om verdere problemen in het financiële systeem te voorkomen na het faillissement van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB).

Redactie

De bitcoin ging met 10% omhoog tot meer dan $23.700, de grootste stijging sinds 10 november. Amerikaanse autoriteiten deden de belofte om rekeninghouders bij SVB volledig te beschermen. „Het reddingsplan van de Federal Reserve heeft het vertrouwen van de markt versterkt, terwijl de bezorgdheid over een mogelijke ineenstorting van nog meer financiële instellingen is afgenomen”, zegt een Amerikaanse cryptohandelaar.

Biden: banksysteem is veilig

Ook op Amerikaanse aandelenbeurzen gingen de koersen maandag weer omhoog, na de verliezen op vrijdag. President Joe Biden stelde beleggers gerust door ze te verzekeren dat het banksysteem veilig is.

Veel cryptobedrijven gingen afgelopen jaar zwaar gebukt onder de onrust die in de sector ontstond na het omvallen van FTX, een van de grootste platforms voor het bewaren en verhandelen van cryptomunten als bitcoin en ethereum.

Lees ook: Bankaandelen op drift door SVB: ‘Besmetting kan zich ver verspreiden’