Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

‘Tuinhuis op Cauberg is als een veertje op je hoofd: dat voel je niet eens’

Het omstreden bouwperceel aan de Cauberg in Valkenburg.© Rob Oostwegel

Valkenburg -

Kan de gatenkaas onder de Cauberg in Valkenburg het extra gewicht van een tuinhuisje aan? Makkelijk, zegt initiatiefnemer Laurens Smets. Nee, houdt wethouder Wim Weerts vol.

René Willems

Zes jaar lang leek de bouw van een tuinhuisje op de Cauberg in Valkenburg geen probleem. Maar nu zegt de gemeente opeens ‘nee’: de mergelgangen onder het bouwterrein kunnen dat extra gewicht niet aan. Hoe kan dat nou, vraagt eigenaar Laurens Smets zich vertwijfeld af: „Wat is er de afgelopen maanden dan veranderd wat deze ommezwaai zou kunnen verklaren?”

Inzicht

Voortschrijdend inzicht, legt wethouder Wim Weerts uit: „Onze grottendeskundige is een week of vier geleden in dat gedeelte van het gangenstelsel gaan kijken. Bij die visuele inspectie heeft hij geconstateerd dat het hoogst twijfelachtig is of de zwakke pilaar die het plafond van de grot daar ondersteunt extra gewicht kan hebben. En wij willen uiteraard elk risico uitsluiten.”

Smets, voormalig ondernemer uit Berg en Terblijt, heeft het stukje grond naast café Classic in 2017 gekocht. „Wie droomt er nou niet van een eigen plekje op die beroemde Cauberg?” Het is nooit zijn bedoeling geweest om daar een huis te bouwen: „Ik wil alleen een atelier waar we even tot rust kunnen komen. Maar ik moet voldoen aan het Bouwbesluit, waardoor ik dikkere muren en brede deuren moet maken.”

Inspectie

Aanvankelijk leek de gemeente Valkenburg aan de Geul daar ook mee in te stemmen. Maar de zaak is telkens weer op de lange baan geschoven, onder meer doordat de bewoners van een naastgelegen huis bezwaar maakten. En nu reageert de gemeente opeens anders. Ingegeven door die recent uitgevoerde ‘visuele inspectie’, aldus Weerts: „Met de kennis van nu moeten we ‘nee’ zeggen.”

Smets – zelf al sinds zijn jeugd grottenloper – snapt er niets van. De dikke laag grond boven de gangen drukt nu met een gewicht van twee miljoen kilo op die pilaar, constateert hij. Een tuinhuisje weegt misschien 25.000 kilo. De druk neemt volgens hem dus met maximaal 0,15 procent toe. „Dat kun je vergelijken met een veertje op je hoofd”, zegt hij, „dat voel je niet eens.”

Zwak

Hij baseert zich daarbij onder meer op een rapport dat bureau GeoControl een paar jaar geleden in zijn opdracht heeft uitgevoerd: „GeoControl concludeerde toen al dat die bewuste pilaar zwak is. Nota bene vlak naast de plek waar elk jaar de kerstmarkt wordt gehouden, en waar elke dag het toeristentreintje langsrijdt. Dat heeft helemaal niets met mijn initiatief te maken.”