Duitse meisjes van 12 en 13 jaar bekennen moord op Luise (12), die met messteken om het leven kwam

© HBVL

De minderjarige meisjes die in Duitsland verdacht werden van de dood van een leeftijdgenootje, hebben bekend dat ze de 12-jarige Luise neerstaken. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag in Koblenz, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, bekendgemaakt.

Redactie

De 12-jarige Luise – haar achternaam is niet bekend – uit Freudenberg, een dorpje op zo’n 80 kilometer ten oosten van Keulen, had zaterdag een bezoekje gebracht aan een vriendinnetje. Daar was ze omstreeks 17.30 uur vertrokken, maar het meisje was vervolgens nooit thuisgekomen. Haar ouders brachten de politie op de hoogte van de onrustwekkende verdwijning en er werd een grootschalige zoekactie opgestart. Die concentreerde zich op een stuk bos tussen de twee huizen, waar het levenloze lichaam van het meisje zondag teruggevonden werd nabij een fietspad.

De omstandigheden van het overlijden waren op dat moment nog onduidelijk, maar er werd wel een moordonderzoek opgestart. Maandag bleek uit een autopsie dat Luise op gewelddadige wijze om het leven was gekomen. Dinsdag werden dan twee verdachten opgepakt: twee tienermeisjes van 12 en 13 jaar oud. Zij hebben de moord intussen bekend. Een eerste verhoor bracht nog tegenstrijdigheden aan het licht, waarna de kinderen maandag opnieuw verhoord werden. Ze hebben toen bekentenissen afgelegd.

Doodgebloed

Op een persconferentie gaven de politie en het openbaar ministerie dinsdagmiddag meer informatie. „Dit is een bijzondere zaak”, zei de openbaar aanklager. „Daarom, en om privacyredenen en ter bescherming van de kinderen, gaan we slechts beperkte informatie geven.” Hij gaf wel mee dat het meisje meerdere steekwonden had en doodgebloed is, wellicht op de plaats waar haar lichaam gevonden werd. Aanwijzingen van een seksueel misdrijf zijn er niet.

„Het bewijsmateriaal dat gevonden werd en de informatie uit de verhoren doet ons vermoeden dat de twee kinderen uit de kennissenkring van het meisje de misdaad gepleegd hebben”, zei hij. „Het is een schokkende zaak.” Omdat de opgepakte meisjes 12 en 13 jaar oud zijn, zullen zij niet aangeklaagd kunnen worden voor de moord. Het lijkt er niet op dat er nog iemand betrokken was.

Het moordwapen werd nog niet gevonden, maar wordt wel nog gezocht.