Moordende ex-jehova Hamburg fantaseerde over Hitler en Poetin

Bloemen en kaarsen voor het gebouw waar de slachting plaatsvond.© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

De politie kreeg weliswaar een tip over de extreemrechtse schutter uit Hamburg, die vorige week een bloedbad in een gebedsruimte van de Jehova’s Getuigen aanrichtte, maar diens boek over zijn warrige wereldbeeld zagen de dienders compleet over het hoofd. Zijn wapen werd hem niet afgenomen, met fatale gevolgen. Zeven gelovigen en hijzelf stierven.

Rob Savelberg

Maandag werd bekend dat Philipp F. (35) een Engels manifest van driehonderd pagina’s bij Amazon had uitgegeven. Hierin fantaseerde hij over onder meer over Adolf Hitler. De jongeman was duidelijk antisemitisch. Maar de politie die hem thuis na een anonieme aangifte bezocht nam zijn Heckler & Koch-pistool niet in beslag.

Vrouwenhater

In Duitsland is opnieuw een debat ontstaan of de vijf miljoen wapenbezitters niet ook een psychologische test moeten ondergaan. Het omstreden boek van F. had de titel: ’De waarheid over God, Jezus Christus en Satan.’ Maar de autoriteiten bekijken alleen of iemand een strafblad heeft of extremist is. Dat laatste werd niet goed onderzocht.

F. was een vrouwenhater en een opschepper. Hij deed op zijn website alsof hij zakenman was en als consultant een kwart miljoen dagvergoeding kreeg. Maar het chique adres van zijn Hamburgse kantoor bleek een fantasie te zijn.

In zijn geschriften had hij lof voor dictator Vladimir Poetin, die voor traditionele en conservatieve gezinswaarden zou staan. De Russische aanval op Oekraïne zou een straf van God zijn.