Van nul tot nu Beek: Na 90 jaar kwam er een einde aan de Paasmarkt

Winnaar Paasveetentoonstelling 1934.© archief Heemkundevereniging Beek

Beek -

De gemeente Beek kreeg in 1813 bij keizerlijk decreet twee jaarmarkten toegewezen. Op 13 december (H. Lucia) en op 4 juli (overbrenging van het lichaam en relieken van de H. Martinus naar Tours). Over de laatste markt is weinig bekend. Naast de Luciamarkt was er in Beek ook nog een weekmarkt en een maandmarkt. In 1933 organiseerde de marktcommissie voor het eerst een Paasveemarkt (twee weken voor Pasen).

Paul Mennens - Heemkundevereniging Beek

De Paasveemarkt was voor de boerenbevolking uit Limburg een jaarlijks uitje. De kampioenen in de 15 verschillende categorieën ontvingen bekers, medailles en oorkondes. De slagers uit de regio bezochten ook de Paasveemarkt en kochten de beste stuks vee. De etalages van de slagers werden een week voor Pasen prachtig versierd met onder andere sculpturen van vet en de oorkondes, bekers en medailles van de kampioen kregen een speciale plaats in de etage.

In de periode 1941-1950 werden geen Paasveemarkten georganiseerd. Tijdens de markt in 1951 kochten Maastrichtse slagers veel rundvee, en herstelden een oude Maastrichtse traditie. Op de maandag na Palmzondag trokken de slagers met het bekroonde en versierde slachtvee in een stoet door de binnenstad.

Provinciaal

In 1977 werd voor het eerst een tent op de markt geplaatst, waarin het vee gekeurd werd. De organisatie werd enkele jaren later beloond, want men mocht jaarlijks de provinciale Paasveetentoonstelling organiseren en de winnaars mochten naar de landelijke kampioenschappen in Den Bosch. Het aantal bezoekers in Beek groeide snel.

Begin van het einde

De zeer besmettelijke ziekte mond-en-klauwzeer maakte in 2002 een einde aan de Paasveetentoonstellingen in Beek. De runderen keerden niet meer terug op de markt, maar een kinderboerderij, paarden en ezels zorgden voor het nodige vertier in en om de tent tijdens de Paasmarkt.

Door de Covid-19-pandemie konden de markten in 2020 en 2021 geen doorgang vinden. In 2022 vond de ‘Paasmarkt’ plaats op zondag 15 mei. Er werd geen grote tent meer geplaatst, om de ondernemers op de markt ‘ruim plek te bieden’ gaf de marktcommissie aan.

In januari van 2023 maakte de marktcommissie bekend dat er geen Paasmarkt meer georganiseerd wordt in Beek. Aan een 90-jarige traditie komt zo een einde. De jaarmarkt vindt nu plaats op zondag 4 juni, aangezien de weersomstandigheden gunster zijn, meer kooplieden dan interesse tonen en de oldtimers uit de winterstalling zijn en Beek Voiture dan ook kan plaatsvinden.