Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Onrust in Vilt door plannen voor hoge 5G-mast voor mobiele telefonie

© Ermindo Armino

Vilt -

In Vilt is grote onrust ontstaan door de plannen van telecombedrijf Ericsson om een veertig meter hoge antennemast te plaatsen voor het 5G-net van Vodafone.

René Willems

De nieuwe mast komt veel te dicht bij de huizen te staan, vreest de buurt, waar veel gezinnen met kinderen wonen. Zolang niet onomstotelijk is bewezen dat de straling ongevaarlijk is, vinden de bewoners.

Natuurgebied

De nieuwe antennemast komt in de plaats van de bestaande op het voormalige voetbalterrein van SV Vilt. Die oude mast moet weg omdat het sportcomplex wordt omgevormd tot natuurgebied. „Daar mogen we straks nog geen tegel meer neerleggen”, zegt wethouder Wim Weerts.

Lees ook: Verlaten voetbalveld en voormalig stort bij Vilt en Berg veranderen in prachtig stukje natuur dicht bij huis

Door het wegvallen van de huidige antennemast ontstaat straks een blinde vlek in het gsm-netwerk. Dat is volgens Weerts onverantwoord: „Stel, iemand krijgt op de parkeerplaats van gemeenschapshuis Cascade een hartinfarct. Dan moet je toch snel 112 kunnen bellen.”

Informeren

De gemeente Valkenburg heeft Ericsson laten weten dat zij ‘onder een aantal strikte voorwaarden’ wil meewerken aan het plaatsen van een nieuwe antennemast in Vilt. Een van die eisen is dat het bedrijf de omwonenden van de locatie aan de Nachtegaalstraat zelf informeert over de plannen.

Dat is gebeurd. Maar mondjesmaat: welgeteld tien direct omwonenden hebben inmiddels een brief van Ericsson ontvangen. Dat is te gek voor woorden, vindt PGP-raadslid Pat-Jos Huisman, die zelf tot die tien behoort: „Bij een plan dat zo ingrijpend is, moet je heel Vilt betrekken.”

Alternatief

Weerts heeft de raadscommissie toegezegd dat hij nogmaals met Ericsson gaat praten. Daarbij zal hij het bedrijf in elk geval vragen om nog eens goed te kijken of er geen plek is te vinden die wat verder van de woningen af ligt.