Roken in Toverland en GaiaZOO vanaf april op veel plekken niet meer toegestaan

Achtbaan in Toverland.© Mara van den Oetelaar

Sevenum/Kerkrade -

Een sigaretje opsteken is in attractiepark Toverland of dierentuin GaiaZOO binnenkort niet meer overal mogelijk. Vanaf april mogen bezoekers alleen nog maar op aangewezen plekken roken.

Simon Doesborgh

In de parken geldt vanaf 1 april een rookverbod, met uitzondering van vastgestelde rookzones. In Toverland is in elk themagebied minimaal één rookzone in de buitenlucht te vinden, aangegeven op de plattegrond en in de Toverland-app. In totaal kunnen bezoekers op zeven plekken nog roken in het attractiepark. In GaiaZOO worden in totaal vier rookzones ingericht. Het nieuwe rookbeleid geldt voor alle vormen van roken, inclusief e-sigaretten en vapes.

‘Dagelijks worden er in de Limburgse dierentuin tientallen sigarettenpeuken geraapt door medewerkers’, laat GaiaZOO weten. ‘Vogels, vissen en andere kleine dieren worden ziek of kunnen sterven als gevolg van het inslikken van peuken.’ GaiaZOO hoopt dat zwerfpeuken in de dierentuin door de maatregel tot het verleden behoren.

Toverland wil met het nieuwe beleid een bijdrage leveren aan het beschermen van opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken.