Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Een nieuwe vondst voor in Suzanne’s zwerfmuseum: een lege flacon Lourdeswater

Suzanne van Knippenberg met haar vondst: een flacon wijwater van Lourdes.© Ermindo Armino

Arcen/Lomm -

Een badslipper, een gebruikt condoom en een flacon wijwater van Lourdes. In het kader van de Maas CleanUp gingen twintig vrijwilligers de oevers bij Arcen met een prikstok te lijf. De oogst was enorm. Maar of dat zo’n zegen is?

Kristel Schreurs

Ze was jurist en werkte bij een advocatenkantoor. Nu is de natuur haar kantoor én is ze gelukkig. Suzanne van Knippenberg (36) werkt sinds 2020 als afvalcoach van de gemeente Venlo. Ook staat ze aan de wieg van VenloSchoon: een initiatief dat zwerfafval opruimt en noteert in Venlo en omgeving.

Suzanne ‘heeft iets’ met natuur. Een cadeautje van haar moeder, die haar en haar zusjes al vroeg bijbracht dat ze de aarde te leen hebben. Iedere week is ze met een prikstok in de natuur te vinden. Daarnaast organiseert ze samen met VenloSchoon-collega Laurie Baggen eens per maand een opruimactie. In het voorjaar, als de Maas zich terugtrekt, nog vaker. Ook deze zaterdag staat ze paraat om met twintig vrijwilligers de uiterwaarden bij landgoed Barbara’s Weerd op te ruimen. Niet in een blauw hesje, maar in het rode van VenloSchoon. „Dat is toch net wat duurzamer.”

Lees ook: Met duizenden tegelijkertijd de Maas opruimen, helpt dat een beetje? ‘Wat achterblijft is voor de archeologen’

Zwerfmuseum

„Hoor je die tjiftjaf?”, zegt Suzanne zichtbaar verheugd. De zangvogel, maar ook het getik van de specht en de grazende Galloways vormen een schril contrast met de vondsten verderop. Objecten die niet levendig zijn, maar wel een leven lang meegaan. Dobbers, plastic flesjes, aanstekers, een gebruikt condoom: de oevers liggen bezaaid met relikwieën van de wegwerpmaatschappij. „Donderdag ging ik vast voorlopen, kijken hoe het gebied erbij lag. Tijdens de wandeling vond ik een lege flacon Lourdeswater. Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe oud het is.”

Tussen de Galloways ruimen vrijwilligers het zwerfafval op.© Ermindo Armino

Suzanne verzamelt de vintage objecten. Behoudens de koffiezetapparaten en de badkuipen, die ze soms ook ziet liggen. „Mijn kelder is een zwerfmuseum in wording. Een zak van de staatsmijnen, en een flacon ‘wasche steife’ van Evidur uit de jaren zestig: uit alle periodes sinds de komst van plastic heb ik spullen.”

Geen oplossing

De afvalcoach gebruikt de relikwieën om mensen, overheden en bedrijven de ogen te openen. „Het is triest hoe de natuur eraan toe is. Het opruimen vandaag is leuk en nobel, maar een échte oplossing is het niet.” Ook Karin Titulaer (57) uit Venlo staat er versteld van dat ze vandaag nog zoveel vindt. Ze focust zich vooral op het kleine spul, dat dieren kunnen aanzien voor voedsel. „Ik doe ieder jaar mee aan de Beach Clean Up in Texel. Dit is de eerste keer dat ik meedoe aan de Maas Cleanup Day. Zwerfafval opruimen werkt aanstekelijk. Het is fijn om met een groep gelijkgestemden de natuur in te trekken en op te ruimen.”Inge Drabbels (21) en Jeroen Baltussen (23) uit Horst aan de Maas sluiten zich daarbij aan. „We hebben ons opgegeven omdat we iets terug willen doen voor de natuur. Ook al is het oprapen van die badslipper, die blikjes en dopjes niet de oplossing, maar de gevolgen van het probleem. Het is veel belangrijker dat wordt voorkomen dat het hier terechtkomt.”