Oud-burgemeester van Venlo Jan Schrijen verkenner voor coalitie in Limburg

Oud-burgemeester Jan Schrijen© Bas Quaedvlieg

Maastricht -

In Limburg wordt oud-burgemeester van onder meer Venlo Jan Schrijen de verkenner voor de coalitie na de Provinciale Statenverkiezingen. Dat laat de BBB weten, die als winnaar van de verkiezingen Schrijen heeft voorgedragen als verkenner. De oud-burgemeester onderzoekt welke partijen een coalitie kunnen vormen in Limburg.

Redactie

Schrijen was na zijn burgemeesterschap in Venlo ook burgemeester van Valkenburg aan de Geul en tot eind 2021 was Schrijen waarnemend burgemeester van Landgraaf. Verder was hij tussen 2005 en 2011 dijkgraaf van het Waterschap Roer en Overmaas en in de jaren negentig lid van het college van Gedeputeerde Staten van Limburg. „Met Jan Schrijen hebben wij een verkenner met ruime ervaring in het openbaar bestuur waar wij het volste vertrouwen in hebben”, aldus de lijsttrekker van BBB Limburg Annetje Schoolmeesters.

De BBB won in Limburg met 10 zetels, gevolgd door de PVV met 6 zetels. VVD en CDA sluiten aan met ieder 5 zetels.

BBB-verkenners

In steeds meer provincies heeft de BBB inmiddels verkenners aangewezen. In Gelderland is Gert Jan van Noort de verkenner, maakte de provincie zaterdag bekend. Van Noort is voormalig fractievoorzitter en wethouder in Harderwijk, namens de lokale partij Harderwijk Anders.

In Zeeland is oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink aangewezen als verkenner, meldt Omroep Zeeland. „Ik heb er wel over moeten nadenken, want het is een behoorlijke opdracht. Ik moet kijken waar de verbindingen liggen. En wat de mogelijke breekpunten zijn. Dat ga ik inventariseren”, zegt Rabelink tegen de lokale omroep.