Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

De ultieme kick van het ultralopen: ‘Belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd. En die ga ik aan’

Sfeerbeeld van de ultraloop van 24 uur op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard.© Mitchell Giebels

Sittard -

Een bont gezelschap van ruim negentig ultralopers uit vijftien landen stond zaterdag op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard aan de start voor de ultieme uitdaging: 24 uur hardlopen en in die tijd zo veel mogelijk kilometers afleggen.

Ger Glezer

Een enkele reis Vaals - Amsterdam rennen, ongeveer 225 kilometer. Dat is de duizelingwekkende afstand die de winnaar van de 24-uursloop wist af te leggen. Werner Roefs uit het Belgische Ekeren liep het plaatselijke rondje maar liefst 111 keer en had hiermee een ruime voorsprong van veertien kilometer opgebouwd op zijn landgenoot en concurrent David van den Bossche. De Nederlander Lút van de Molen legde verdienstelijk beslag op de derde plek met een afstand van 207 kilometer.

Bij de vrouwen ging de Duitse Simone Durry na tweehonderd kilometers met de bloemen aan de haal. De Britse Amy Burdis legde achttien kilometer minder af en werd tweede.

Wilskracht

Wat zijn de beweegredenen van sporters om zo’n extreme uitdaging aan te gaan? Volgens de organisator hebben deelnemers allerlei motieven, maar de gemene deler is dat ze deze uitdaging opzoeken om persoonlijke grenzen te verleggen. „Deze inspanning vergt hoe dan ook het uiterste van fysiek en mentaal uithoudingsvermogen. Ondanks vermoeidheid, slaapgebrek, kou en stijve spieren toch doorgaan vergt een immense wilskracht én bakken met doorzettingsvermogen. Het is voor iedere deelnemer primair een gevecht met zichzelf.”

Festival

Ultralopen is in het buitenland een snel groeiende sport en ook in Nederland wint het aan populariteit. „Als je hier om je heen kijkt, zie je rond het parcours allerlei campers, tentjes, marktkramen en partytenten. Sluit je ogen en je waant je op een festival met louter positieve en vrolijke mensen. We hebben wedstrijdatleten, recreatieve deelnemers, mensen die voor het goede doel lopen, maar bijvoorbeeld óók een groepje YouTubers dat nagenoeg ongetraind aan de 24-uurs teamchallenge deelneemt. Kortom: iedereen geniet van dit loopfeest.”

© Mitchell Giebels

Een Franse ultraloper uit de buurt van Le Mans heeft zo zijn eigen motivatie: „Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd. En die ga ik vandaag volop aan: met de tijd, het parcours én mezelf.”

Ontspannen

Heerlenaar Janko Knops besteedt weinig woorden aan de vraag waarom hij aan de ultraloop van 24 uur meedoet. „Waarom niet? Ik kan enorm ontspannen door het hardlopen en geniet ook van de onderlinge sfeer. Eigenlijk wilde ik vandaag helemaal niet starten omdat mijn voorbereiding doorkruist werd door een hardnekkige verkoudheid. Ik zie wel òf en zo ja, waar het schip strandt. Een concrete doelstelling heb ik niet, maar gelukkig wel voldoende afleiding met een superlange playlist.”

Veel luister- en loopplezier heeft Knops niet: al na dertig kilometer moet hij vanwege fysieke klachten capituleren. Volgend jaar ‘gewoon’ beter.