Lezingencyclus met verhalen en tips voor een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

© Gilde de Graven

Munstergeleen -

Gilde De Graven houdt vanaf 29 maart een lezingencyclus van drie avonden om ervaringen uit te wisselen en tips en aanbevelingen te geven voor de mensen die van plan zijn de pelgrimstocht Camino de Santiago te gaan doen.

Silke van Deelen

De traditionele pelgrimstocht werd te voet afgelegd, maar er zijn ook andere opties zoals te paard of op de fiets. Wie de Camino bijvoorbeeld al fietsend verkent, kan evenals de wandelaar een Compostela, het officiële certificaat van de Camino bedevaart, ontvangen. De pelgrim moet dan wel op zijn minst de laatste tweehonderd kilometer van de Camino de Santiago fietsen, twee keer zo ver als wandelende pelgrims. Bovendien is het de bedoeling elke dag een stempel in het pelgrimspaspoort te verzamelen en de laatste honderd kilometer twee stempels per dag.

Praktische uitleg

Ervaringsdeskundige Frans Schepers uit Sittard vertelt over zijn ervaringen op het netwerk van paden, die allemaal naar Santiago voeren. Daarnaast geeft hij de nodige praktische uitleg voor mensen die overwegen een pelgrimstocht richting Santiago de Compostela te gaan maken.

De eerste avond worden de diverse camino’s besproken en welke keuze voor de eerste keer verstandig is. Uiteraard komt de voorbereiding en training aan bod. De tweede avond gaat vooral over de uitrusting, het schoeisel en de heen- en de terugreis. Er wordt ook stilgestaan bij het gebruik van de Credential (het pelgrimspaspoort) en bij het ophalen van de Compostela. De derde avond staat in het teken van de reis zelf: de overnachtingen, de rustpauzes, eten en drinken én tot slot de aankomst en het verblijf in Santiago en de mogelijkheden voor een vervolg naar Fisterra of Muxia.

Data en inschrijven

De avonden worden gehouden op 29 maart, 5 april en 12 april van 19.00 tot 21.00 uur met een korte pauze. Inschrijven kan via de website van Gilde De Graven en de kosten voor drie avonden bedragen 15 euro per persoon.