Goud krijgt steeds meer glans: prijs schiet door grens van tweeduizend dollar

Gouden sieraden op een weegschaal.© ANP/HH

Amsterdam -

De goudprijs is maandagochtend vanwege onzekerheden in de financiële markten voor het eerst sinds maart vorig jaar boven tweeduizend dollar per troy ounce (31,1 gram) gekomen.

Theo Besteman

Goud steeg vorige week al 6,7 procent in waarde. Aanleiding voor de brede waardestijging zijn volgens experts de aanhoudende zorgen over de financiële markten. Zondagavond is de Zwitserse zakenbank Credit Suisse gered, dankzij een extra pakket overheidssteun van vijftig miljard euro. In de Verenigde Staten zijn eveneens banken gered met noodkrediet en garantstelling voor deposito’s van consumenten.

De Europese, Britse, Amerikaanse, Japanse, Canadese en Zwitserse centrale banken proberen verstoringen in de markt te voorkomen. Zij bieden nu dagelijks in plaats van wekelijks veilingen van de dollar aan om banken daar voldoende voorraad van te geven. Daarmee moet de wereldwijde markt van dollarleningen op gang blijven.

Vraag

Handelshuizen zien behalve een forse prijsstijging ook een grote toename van vraag naar goud. Bij GoldRepublic was dat afgelopen weken vier tot zes keer het gemiddelde volume. Bij Holland Gold was dat drie keer zoveel als in doorsnee. Zij constateren een toename van aankopen door bestaande klanten, maar ook nieuwe kopers die instappen.

Niet alleen fysiek goud is gewild, ook beleggingen in indexfondsen met goud als onderliggende waarde nemen in volume toe, zo blijkt uit cijfers van State Street.

„Beleggers kochten afgelopen week massaal edelmetaal en met name goud om zich te verzekeren tegen dergelijke systeemrisico's”, aldus Paul Buitink, directeur van aanbieder Holland Gold. „Tijdens een financiële crisis kunnen beleggingen een financieel systeem bedreigen, terwijl fysiek goud buiten dit systeem functioneert.” Goud kent bovendien geen zogeheten tegenpartijrisico, dat aandelen en obligaties wel kennen waar bedrijven of overheden onderuit kunnen gaan.

Tegenwind

„Ondanks dat de ECB de afgelopen week de rente weer verhoogde, lieten de prijzen van goud en zilver stevige stijgingen zien. Meestal zorgt een stijging van de rente voor tegenwind voor edelmetalen, maar in dit geval lijken beleggers voor te sorteren op de verwachting dat het snel afgelopen zal zijn met de hogere rente”, aldus Buitink.