Regeringspartij: fusiebank UBS/Credit Suisse te groot voor Zwitserland

Het hoofdkantoor van Credit Suisse in Zürich.© Getty Images

Bern -

De fusiebank die ontstaat na de overname van Credit Suisse door UBS is te groot voor Zwitserland. Dat heeft leider Roger Nordmann van de Zwitserse sociaaldemocratische SP gezegd.

redactie

De SP is de op een na grootste in het Zwitserse parlement en maakt deel uit van de regeringscoalitie. Samen met de Zwitserse Groenen heeft de SP inmiddels een speciale sessie van de beide kamers van het Zwitserse parlement aangevraagd.

Ondergang

„Het nieuwe UBS is een enorm risico”, aldus Nordmann. „Die bank heeft straks meer dan 1500 miljard frank (omgerekend ruim 1511 miljard euro) aan bezittingen en is simpelweg te groot voor Zwitserland.” Als UBS in de problemen zou komen, zouden de Zwitserse centrale bank SNB en de Zwitserse overheid niet genoeg middelen hebben om een ondergang te voorkomen.

Daar komt bij dat Zwitserland en de SNB al 209 miljard frank hebben toegezegd om te voorkomen dat Credit Suisse zou omvallen en om de overname door UBS mogelijk te maken. „Het is een enorm risico.”

Scheiding

Nordmann wil dat er meer scheiding komt tussen de consumententak van banken en zakenbanken en vermogensbeheerders. Die laatste soorten banken lopen grotere risico’s.

Lees ook: Ralph Hamers werd beschimpt om zijn hebzucht, maar is nu de gevierde redder van Credit Suisse

De Groenen vinden dat Zwitserland geen belastinggeld zou moeten gebruiken om de fusie tussen de twee banken te ondersteunen. Ook zouden bonussen voor managers moeten worden beperkt.