Nederlandse wijnboeren oogsten record aan druiven vanwege warme zomer

Wijngaard in Meerssen.© Loraine Bodewes

Elst -

Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP).

redactie

De druiven groeiden goed omdat het afgelopen zomer erg warm was en de zon vaak heeft geschenen. Warme en droge zomers zijn goed voor de wijnbouw in Nederland, stelt VNWP. Door nat en koud weer hebben druiven moeite om goed rijp te worden en is de kans op schimmels groot. Te veel zon is overigens ook niet gunstig, dan kunnen de planten verbranden.

Afgelopen jaar is in Nederland ruim 9800 hectoliter wijn geproduceerd, zo’n 1,3 miljoen flessen. Bijna driekwart daarvan is witte wijn. Vanwege het relatief koele klimaat produceren de meeste boeren in Nederland witte wijnen. Er werden 30 procent meer druiven geoogst dan het jaar daarvoor. De zomer van 2021 was kouder met meer regen, waardoor de wijnproductie met 7500 hectoliter lager uitviel.

In Nederland zijn volgens VNWP ongeveer 165 commerciële wijngaarden, vooral in Gelderland en Limburg. Hun wijngaarden zijn samen 275 hectare groot.