Nissan X-Trail: wel de lusten, niet de lasten?

© Nissan

Maastricht -

De nieuwe X-Trail komt alleen met Nissans bijzondere seriële hybride aandrijflijn naar Nederland. Combineert die het beste van twee werelden of is het vlees noch vis?

Dries van den Elzen,

De X-Trail (voorheen Qashqai+2) is in de loop der jaren nadrukkelijk upmarket geschoven. Het instaptarief ligt min of meer op het punt waar de prijslijst van de Qashqai ophoudt en bedraagt daarmee inmiddels ongeveer het dubbele als in de tijd van de +2. Maar daarvoor krijg je ook aanzienlijk meer auto terug. Meer ruimte, meer luxe, meer vermogen, meer veiligheid en meer brandstofbesparende techniek in de vorm van de unieke niet extern oplaadbare hybride aandrijflijn, waarvan de verbrandingsmotor louter functioneert als generator. Zelfs als instapper heeft hij al een behoorlijk complete uitrusting met bijvoorbeeld parkeersensoren en -camera en uitgebreide veiligheidssystemen (adaptieve cruise control én goed functionerende rijstrookassistent incluis). Geen navi, maar wel Apple Carplay en Android Auto om dat gat op te vangen.

© Nissan

We moeten wel flink wat leren be- en aankleding van de full-option testauto’s van zo’n 65.000 euro wegdenken om een indruk te krijgen van hoe de instapper erbij rijdt. Maar ook dan moet er iets overblijven wat de vraagprijs kan verantwoorden. Verwacht geen Duits sluitnaden-fetisjisme of volledig kraakvrije panelen en knoppenclusters. En naar goedkope kunststoffen hoef je niet lang te zoeken. De goede ergonomie maakt echter veel goed. Vanaf de comfortabele en hoog gemonteerde bestuurdersstoel is het zicht rondom voor een moderne auto niet verkeerd. Je kijkt uit op een groot en goed afleesbaar instrumentencluster, eventueel aangevuld met een head-up display. Het infotainmentscherm is behoorlijk bij de tijd en door het grote formaat makkelijk te bedienen. Nissan heeft zich gelukkig nog niet laten verleiden om alle mogelijke functies erin te verstoppen, dus de klimaatbeheersing reguleer je nog als vanouds met druk- en draaiknoppen.

© Nissan

De toegang tot de tweede zitrij is bijzonder ruim, dankzij deuren die zowat haaks op de carrosserie openen, waarna je je zonder bukken op de ruime en in ongelijke delen verschuif- en neerklapbare driezitsbank kunt neervlijen. Met een lange zitting en hoge positionering biedt die ook aan langere mensen afdoende zitcomfort. Het vergt echter wat inschikkelijkheid van de tweede rij om op de optionele derde zitrij wat beenruimte vrij te maken. Feitelijk zijn het niet meer dan noodstoelen voor personen tot zo’n 1,60 meter lengte. De derde zitrij vreet in gesloten toestand 100 liter bagageruimte weg, waarna er een respectabele 485 liter overblijft. De 1296 liter met alle banken plat is binnen het segment echter niet denderend. Een Kia Sorento hybride legt bijvoorbeeld doodleuk 2085 liter op tafel. Nissan heeft het gewaagd om de X-Trail eens niet in lengte te laten groeien ten opzichte van de vorige generatie. Met een lengte van 468 centimeter is-ie 13 centimeter korter dan zo’n Sorento. Het koetswerk is niet louter op maximale binnenruimte ontworpen, maar moet ook een beetje vlotjes ogen. Met een hoekige, rechtopstaande neus als verwijzing naar de oer-X-Trail, die destijds een van de grondleggers van het SUV-segment was.

Aandrijving

Deze nieuwe X-Trail heeft wat Nissan e-4ORCE noemt. Simpel gesteld: vierwielaandrijving met op elke as een elektromotor, die hun vermogen uit een klein 1,95 kWh-accupakket halen. Dat pakket wordt op zijn beurt door een 1,5-liter driecilinder turbo met variabele compressie bijgeladen. Zo kun je profiteren van de voordelen van elektrisch rijden. Het instapmodel heeft een enkele 204 pk en 330 Nm sterke elektromotor op de vooras, wij hebben alleen gereden met de 4000 euro duurdere vierwielaandrijver, die een 136 pk en 195 Nm sterke motor op de achteras erbij heeft. Het gecombineerde vermogen blijft steken op 213 pk omdat de accu niet meer kan opbrengen. Het koppel stijgt wel naar omstreeks 500 Nm, zodat je goed van je plek komt en de standaardsprint in zeven seconden kunt afleggen. Ook stijgt het trekgewicht van 670 naar 1800 kilo. De top is vanwege de rotatiesnelheid van de motoren begrensd op 180 km/h. Verwar de X-Trail op geen enkele manier met een EV, het is gewoon een brandstofauto waarvan het vermogen zich via een elektrische omweg naar de aangedreven wielen begeeft.

© Nissan

Verbruik

Afhankelijk van de versie en wielmaat moet de X-Trail tussen de 1 op 17,2 en 14,9 halen, wij noteerden op een gemengde rit in het bergachtige Slovenië 1 op 14,5 met de zevenzits vierwielaandrijver op de grootste wielen. Dat is bijna de fabrieksopgave; niet slecht in lastig terrein. Meer testwerk is nodig, maar het lijkt erop dat de Nissan vooral in stadsverkeer en op lagere snelheden echt zuinig kan zijn, maar op de snelweg flink begint te drinken. Weet ook dat we onlangs met een Suzuki Across (ofwel Toyota RAV4) met 306 pk plug-in hybride aandrijflijn zonder al te veel moeite 1 op 20 haalden, met daarbovenop 80 kilometer elektrische actieradius. Het verbruik lijkt dus redelijk, maar veel meer ook niet.

Verder zijn de voordelen van e-4ORCE in de dagelijkse praktijk wel evident. De vlotte en trillingsvrije progressie spreekt voor zichzelf. Als bonus krijg je met dank aan kleine remingrepen op de binnenste wielen op elke ondergrond een rappe en gecontroleerde richtingverandering, waardoor het niet-geringe gewicht goed verhuld wordt. Want ondanks toepassing van aluminium en kunststof in het bodywork, legt de X-Trail tussen de 1725 en 1917 kilo rijklaar in de schaal. Met zoveel beheersing over aandrijving en onderstel zal de X-Trail in de sneeuw evenwel veel vertrouwen geven. Er zijn weinig rol- en duikbewegingen en veel grip en tractie om mee te werken. Het afrolcomfort is met de 20-inch wielen echter niet geweldig. Vooral de achterkant is vrij stug. Maar wellicht doet de 150 kilo lichtere voorwielaandrijver op 18-inch het een stuk beter. De extreem directe besturing is even wennen en werkt eigenlijk het beste in de sportstand, omdat je daarin door de extra tegendruk minder snel geneigd bent om te veel input te geven. In Normaal of Eco is-ie nogal aan de lichte en gevoelloze kant. Wie om wat voor reden dan ook absoluut geen plug-in hybride (of EV) wil rijden in deze klasse, moet zich zeker even in de X-Trail verdiepen. Maar de concurrentie is moordend en door het fiscale voordeel dat PHEV’s door hun lage fabrieksverbruik genieten, opereert de Nissan ongeveer op gelijk prijsniveau zonder het voordeel van de extern oplaadbare elektrische kilometers. Met name als instapper is-ie vanwege z’n sterke aandrijflijn en complete uitrusting in relatie tot de prijs wat ons betreft het meest interessant.

Eindoordeel

Voor iemand die per se geen PHEV of EV wil rijden, is de X-Trail met name dankzij zijn aandrijflijn een interessante optie. Niet de ruimste of meest luxueuze, wel een goed totaalpakket.

Specificaties Nissan X-Trail e-4ORCE 4WD

  • Prijs: € 52.390,--
  • Topsnelheid (elektrisch): 180 km/h
  • Acceleratie 0-100 km/h: 7 s
  • Gem. WLTP-verbruik: 1 op 15,9
  • CO2-emissie: 143 g/km
  • Accucapaciteit: 1,97 kWh
  • Brandstofmotor: drie-in-lijn, 1497 cm3, turbo
  • Plaatsing: dwars voorin
  • Max. vermogen: 158 pk (116 kW)/4600 min-1
  • Max. koppel: 250 Nm/2400 min-1
  • Elektromotor v/a: v:204 pk/330 Nm /a: 136 pk/195 Nm
  • Max. systeemvermogen: 213 pk/ca. 500 Nm