Tegen de stroom in: Kevin Heijnen opent tweede horecazaak

De meeste horecaondernemers breken zich tegenwoordig het hoofd over de openingstijden. Niet door gebrek aan klandizie, maar door een tekort aan personeel. Sommige zaken gaan pas rond de middag open, anderen zelfs pas na de lunch. Een extra dag in de week de deuren dicht gebeurt ook steeds vaker.

Redactie Ondernemen in Limburg

Des te opmerkelijk is de keuze van horecaondernemer Kevin Heijnen (32). In januari 2020 nam hij Bonne Aparte over in de Grotestraat in Valkenburg. In januari van dit jaar deed hij hetzelfde -aan de overkant van de straat- met restaurant Le Baroque. Op dit moment wordt er flink verbouwd in de zaak en op 31 maart vindt de officiële opening plaats.

Twee banenKevin Heijnen studeerde hbo Installatietechniek en werkte tot 2019 als projectleider bij installatiebedrijf Sjef Ubaghs in Berg en Terblijt. “Daarnaast werkte ik al vanaf mijn dertiende als ‘bijbaantje’ in de horeca. Maar eigenlijk waren het twee banen. Daar lag ook mijn hart. Toen zich de mogelijkheid voordeed om Bonne Aparte over te nemen, heb ik de sprong in het diepe gewaagd. Nadat ik nog geen drie maanden open was, sloeg corona toe. Ik had gelukkig nog net de carnaval kunnen meepikken, maar dat was het dan ook. Al mijn kapitaal zat in de zaak en omdat ik net begonnen was, had ik geen referentieperiode en viel dus buiten de overheidssteun. Dat waren wel momenten waarop ik dacht ‘waar ben ik aan begonnen’.”

TegenslagMaar de gifbeker was nog niet leeg voor Heijnen, want toen een jaar later de zomerperiode aanbrak en er eindelijk weer omzet aan de horizon verscheen, nam de Geul bezit van zijn zaak. De waterschade was enorm en weer gingen de deuren noodgedwongen dicht. Weer een tegenslag van jewelste. “Verschrikkelijk natuurlijk, al gold dat voor al mijn collega’s in Valkenburg. Gelukkig kwam ik nu wel in aanmerking voor steun vanuit de overheid, maar ik heb ook zelf weer een kapitaalinjectie moeten doen.”

LefAls je met dit soort tegenslagen in je eerste ondernemersjaren te maken krijgt, moet je toch wel lef hebben om een tweede zaak te openen. “Van Pasen tot en met het einde van het jaar heeft Valkenburg met massatoerisme te maken. Op vrijdag- en zaterdagavond heb ik zo’n 300 mensen in de zaak. Er zijn vrijdagen waar mensen een half uur moeten wachten voordat ze naar binnen kunnen. Dus klandizie is er genoeg in Valkenburg. Je moet alleen de ruimte hebben om ze te ontvangen. Daarom heb ik gekozen voor een tweede zaak.”

Boque“Het voormalig restaurant wordt nu omgebouwd naar een lunch- en borrelcafé voor de 30+ groep”, legt de jonge ondernemer uit. “Diners gaan we daar in principe niet serveren. Het moet een plek zijn waar je gezellig kunt kletsen onder het genot van een lekker drankje en bijzondere borrelhapjes. Gezelligheid staat voorop en ook de muziek kan af en toe wat harder, want mensen zitten niet aan een tafeltje te eten. Het moet een huiskamergevoel worden.” De horeca kampt met grote personeelstekorten. Heeft Heijnen daar dan geen last van? “Het valt best mee. Ik heb al drie mensen aangenomen die bij me willen komen werken. Daar maak ik me geen zorgen over. Ik ga ook net zoals bij Bonne Aparte twee dagen in de week dicht. Dan heeft het personeel ook een extra vrije dag. De tijden dat horeca zeven dagen in de week open moest zijn, zijn voorbij en daar heeft de klant ook begrip voor.”

De naam van de nieuwe zaak wordt overigens Boque. Je spreekt het uit als bok. Een chique verwijzing naar hoe de inwoner van Valkenburg in de volksmond genoemd worden.