Falco plukt de vruchten van hybride werken

© Irene van Wel Fotografie

Of het nu gaat om een enkele bureaustoel, een vergaderruimte, een thuiswerkplek of een volledig nieuwe kantoorinrichting, Falco Dings gaat er met zijn bedrijf Dings Projectinrichting (Venlo) als one-stop solution mee aan de slag. De zaken zijn na een flinke coronadip weer volledig opgebloeid. “Ik ren in alle drukte soms rond als een kip zonder kop, maar wel altijd met resultaat.”

Redactie Ondernemen in Limburg

Kwam oom Thijs op bezoek, dan was hij nooit alleen. Thijs, een expert in kantoormeubilair, reisde regelmatig bepakt met een paar bureaustoelen naar Falco en zijn ouders in Venlo. Wat kost zo’n stoel, vroeg de jonge Falco dan. De stoelen zagen er prachtig uit, zaten ontzettend comfortabel. Maar vijfhonderd euro?! Daar kon Falco met zijn hoofd niet bij.

Toen Falco zestien jaar werd, begon zijn oom regelmatig een stoel bij hem achter te laten. Voor elke stoel die jij verkoopt, krijg jij vijftig euro, zei hij tegen Falco. Een jonge ondernemer was geboren. Het ondernemersbloed stroomde al door zijn aders — vader, opa en oma waren immers ook ondernemer — maar nu wist hij het zeker: ik ga later ook voor mijzelf beginnen.

De ideale werkplekNa een paar omzwervingen als onder meer accountmanager binnen de kantoormeubelbranche is Falco sinds 2018 zelfstandig ondernemer en faciliteert hij met zijn bedrijf Dings Projectinrichting ideale werkomgevingen waarin medewerkers prettig én ongestoord hun werk kunnen doen. “Dat gaat veel verder dan een goede bureautafel en -stoel”, vertelt hij. “Het draait ook om kleuren, planten, akoestiek en luchtstromen. Al deze elementen hebben gezamenlijk een enorme positieve invloed op de productiviteit en het ziekteverzuim van medewerkers.”

Falco merkt in zijn vak dat bedrijven steeds meer aandacht hebben voor het welzijn van hun medewerkers. “Staand werken is bijvoorbeeld de laatste jaren écht in opkomst. Werkgevers zien in dat werken op kantoor ook vooral aangenaam en prettig moet zijn, dus laten zij hun medewerkers steeds vaker mee beslissen in de inrichting van hun directe werkomgeving. Zorg jij als werkgever goed voor je werknemers, dan zorgen zij ook goed voor jou.”

Hybride werkenDings Projectinrichting bestaat nu vijf jaar. Dat het in die jaren lang niet altijd makkelijk is geweest, is een understatement. “De omzet was in het eerste jaar dubbel zo groot dan verwacht. Het tweede jaar groeide het bedrijf met nog eens vijftig procent. En het derde jaar kwam corona”, blikt Falco terug. “In twee weken tijd waren alle projecten gecanceld. Pure overmacht. Ik verkocht weliswaar nog wat meubilair en mocht hier en daar een thuiswerkplek inrichten, maar de omzet was véél lager dan normaal.”

Niet alleen de lockdowns, ook de overstap naar het thuiswerken bleek voor Falco een doorn in het oog. Nu het thuiswerken als onderdeel van het hybride werken een blijvertje is geworden, ontstaan er juist extra mogelijkheden. “De werkzaamheden op het kantoor worden teruggeschroefd, dus zie je dat bepaalde werkplekken een andere functie krijgen, zoals een ontmoetingsplek of een brainstormruimte. Bedrijven die liever naar een kleiner pand verhuizen, hebben ook hulp nodig bij de inrichting van het nieuwe kantoor. Zo ben ik inmiddels druk in de weer met diverse klanten met allerlei soorten behoeften.”

Vooruitkijken naar de toekomst, daar waagt Falco zich niet aan. “De eerste vijf jaren hebben mij geleerd dat niets vanzelfsprekend is. Natuurlijk hoop ik in omzet en klanten te kunnen groeien, maar ik wil mijzelf vooral ook als persoon verder ontwikkelen. Er zijn altijd verbeterpunten. Af en toe ren ik in alle drukte rond als een kip zonder kop, maar gelukkig wel altijd met resultaat.”