Duidelijkheid in chantagezaak André van Duin, komiek ‘opgelucht’

© ANP/HH

De zaak rondom de afdreiging van André van Duin is na zes weken afgerond. Zijn advocaat, mr. Carry Knoops, laat weten dat de verdachte in de zaak heeft bekend en daarbij spijt betuigt voor zijn handelen.

Evert Santegoeds

„De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard”, laat Knoops weten in een verklaring. „Om die reden heeft het OM de verdachte een voorwaardelijk sepot opgelegd met een proeftijd van twee jaar.”

André van Duin laat via zijn advocaat weten „opgelucht” te zijn. Ook hoopt hij dat zijn aangifte en de uitkomst hiervan een voorbeeld zal zijn voor andere zaken waarin bekende Nederlanders voorwerp worden van chantage. Het is op dit moment onduidelijk of hij zelf nog met een verdere reactie zal komen.

’Vals beschuldigd’

De komiek en presentator deed begin februari aangifte wegens afdreiging, een juridische term voor chantage. Advocaat Geert-Jan Knoops liet destijds weten dat Van Duin ’vals werd beschuldigd’ en ’werd gechanteerd tot het betalen van een geldbedrag’.

Afdreiging is een vorm van chantage. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van geweld of van dreiging met geweld. De aanleiding tot de aangifte van Van Duin was gelegen het feit dat hij vals werd beschuldigd en gechanteerd tot het betalen van een groot geldbedrag.

Lees ook: André van Duin in nachtmerrie terechtgekomen