Kamer toch in debat over verkiezingsuitslag

© ANP

De Tweede Kamer gaat tóch in debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU hielden een verzoek van de oppositie dinsdagmiddag nog tegen, maar zijn inmiddels door de pomp.

Redactie

Dat melden bronnen aan De Telegraaf. Dinsdag werd vanuit de voltallige oppositie nog kwaad gereageerd toen de coalitie het debatverzoek blokkeerde. Klaver vroeg na de afwijzing een hoofdelijke stemming aan, zodat elk Kamerlid kleur zou moeten bekennen. Dinsdagavond is de coalitie echter gedraaid en zal er alsnog een debat worden ingepland, naar verluidt over twee weken.

De verkiezingen hebben een politieke aardverschuiving teweeggebracht, met een monsterzege voor de BBB en een verlies van de vier coalitiepartijen, stelden politici van de oppositiepartijen dinsdagmiddag stuk voor stuk. Ze wilden daarover met het kabinet van mening wisselen, maar volgens de coalitiepartijen hoorde het duidingsdebat over de verkiezingen in de provincies thuis en niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit kwam hen op hoongelach te staan vanuit de oppositiebankjes.

‘Niet te geloven’

„De verkiezingsuitslag heeft niemand onberoerd gelaten”, zei VVD-Kamerlid Bente Becker bijvoorbeeld. Ook D66 en CU zagen aanvankelijk geen noodzaak. De inhoudelijke thema’s kunnen prima in commissies worden besproken, suggereerde CU-Kamerlid Don Ceder. Het CDA wilde juist liever zelf intern beraad voeren.

De oppositiepartijen vielen van hun stoel. „Dit is toch niet te geloven. De coalitie verliest tien zetels en de coalitie wil geen debat”, sneerde PVV-leider Geert Wilders. Gezien de „politieke aardverschuiving” vond ook de Partij voor de Dieren een Kamerdebat op zijn plaats. Die mening was ook nestor Kees van der Staaij van de SGP ook toebedeeld.

‘Laf’

Caroline van der Plas van BBB vroeg de coalitiepartijen om zich voor de hoofdelijke stemming te bedenken. Het feit dat de coalitie dit soort debatten niet wil voeren, is volgens haar precies de reden waarom burgers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt.

Nu de coalitie „ongelooflijk op zijn sodemieter heeft gehad”, moet de Kamer er volgende week zeker over debatteren, zei ook Henk Nijboer van de PvdA. SP’er Jasper van Dijk noemde het „laf” dat de premier en de ministers in alle media zeggen dat ze wat moeten met de verkiezingsuitslag, maar daarover niet met de Kamer in debat wilden.

Lees ook: Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen