Peter Gillis moet dwangsom van 1 miljoen betalen voor illegale huisvesting van arbeidsmigranten op Limburgs vakantiepark, maar stapt naar de rechter

Peter Gillis.© ANP

Baarlo -

Realityster Peter Gillis moet als eigenaar van de Oostappengroep definitief een dwangsom betalen van één miljoen euro wegens illegale huisvesting van arbeidsmigranten op vakantiepark De Berckt in Baarlo. Gillis stapt naar de rechter om dat aan te vechten.

redactie

De gemeente wees woensdag het bezwaar van Gillis tegen de dwangsom af waarmee de opgelegde boete definitief werd. Tegen De Limburger laat hij weten tegen dit besluit in beroep te gaan: „We kunnen ons hierin niet vinden en zullen de kwestie aan de rechter voorleggen.” Gillis kan de dwangsom daarna nog tot aan de hoogste rechter, de Raad van State, aanvechten.

Vakantiepark ‘De Berckt’.© Laurens Eggen

Bovenop deze dwangsom heeft de gemeente opnieuw een last onder dwangsom opgelegd van 300.000 euro, omdat Gillis nog steeds arbeidsmigranten zou huisvesten in De Berckt. Dat bedrag kan verhoogd worden tot 1,2 miljoen als Gillis in gebreke blijft, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook hier kan Gillis bezwaar tegen maken. „De eerdere dwangsom had niet het gewenste effect”, zei de woordvoerder van de gemeente. „Daarom is het nieuwe bedrag verhoogd van 250.000 naar 300.000 euro. Dat kan maximaal vier keer gebeuren, na elke controle wanneer blijkt dat hij nog steeds in overtreding is. De hele procedure begint weer opnieuw.”

Lees ook: Raad Peel en Maas wil stop op nieuwe huisvestingsplekken arbeidsmigranten, maar kan dat zomaar?

Gillis, bekend van het SBS-programma Massa is Kassa, liet eerder weten de arbeidsmigranten te willen huisvesten op een plek naast de camping, maar de gemeente wees een verzoek daartoe af. Dat gebeurde na toetsing op integriteit volgens de Bibob, de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Volgens de gemeente bestaat het risico dat de vergunning gebruikt zal worden om vermoedelijk illegaal verdiend vermogen te benutten en mogelijk strafbare feiten te plegen.

Aan de rand van vakantiepark ‘De Berckt’ in Baarlo.© Laurens Eggen

Om een soortgelijke reden weigerde de gemeente Valkenburg vorig jaar een vergunning voor Gillis voor een camping daar. Ook de vergunningaanvraag voor een camping van Gillis in Soerendonk (Brabant) sneuvelde op een Bibob-onderzoek. Verder legde de gemeente Asten Gillis een dwangsom op voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten in vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Uit eerder onderzoek door het AD eind vorig jaar bleek dat voor vijf van zijn negen vakantieparken sluiting dreigt.

Lees ook: Imperium van Peter Gillis staat op omvallen door eisen Limburgse gemeenten