Geen hertelling waterschapsverkiezingen, ondanks twijfels

© ANP / ANP

Maastricht -

Het Centraal Stembureau van het Waterschap Limburg gaat de stemmen voor de waterschapsverkiezingen niet hertellen, ondanks dat de uitslag in twijfel werd getrokken vanwege grote verschillen tussen de voorlopige en definitieve uitslag.

Redactie

Dat meldt 1Limburg donderdag.

Woensdag bleek dat tussen de voorlopige uitslag en de telling die een paar dagen later naar buiten kwam, ruim dertigduizend stemmen van plek tussen de partijen verwisselden. Zo kreeg de Partij voor Water Veiligheid aanvankelijk 8696 stemmen en bleven er hier uiteindelijk 4951 van over. Lokaal Limburg kreeg aanvankelijk bijna vierduizend stemmen te weinig.

De partijen Water Natuurlijk en Belang van Nederland (BVNL) vroegen daarna om opheldering over wat er mis was gegaan.

Lees ook: Uitslag waterschapsverkiezingen in twijfel getrokken, 30.000 stemmen bij verkeerde partijen: ‘Beschamend’

Volgens een woordvoerder van het waterschap is het fout gegaan bij het toepassen van een rekenmodel en blijkt de definitieve uitslag na controle juist. „In de formule die is gebruikt zat een fout en dat is gecorrigeerd.” Verder zijn verschillen te verklaren doordat meerdere gemeentes hun tellingen van de stembiljetten voor de waterschappen na controles hebben bijgesteld.

Een hertelling is echter niet aan de orde. „Hertelling kan alleen als er een ernstig vermoeden bestaat dat een of meer gemeentelijk stembureaus (GSB’s) zodanige fouten hebben gemaakt dat die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling”, antwoordt het Centraal Stembureau onder leiding van de dijkgraaf op het verzoek van Water Natuurlijk.

Donderdag stelt het Centraal Stembureau van het Waterschap Limburg de uitslag vast.