Motortest: Ouderwets cruisen met de Royal Enfield Super Meteor 650

© Royal Enfield

Maastricht -

Royal Enfield probeert vervlogen tijden nieuw leven in te blazen met de Super Meteor 650. In de jaren zestig en zeventig waren dit soort cruisers enorm populair. Als het aan de Indiase motorbouwer ligt keert die tijd een beetje terug.

Michiel Snik

De Super Meteor is de grote broer van de Meteor 350. De eenpitter Meteor 350 heeft twintig pk; de ‘Super’ heeft er 47 en ook dubbel zoveel trekkracht. Daarvoor leent deze grote broer de tweecilinder van de Royal Enfield Interceptor, die in 2018 op de markt kwam en met name door het blok en de gunstige prijs (inmiddels iets meer dan 9 mille) meteen een succes was. Daarop moet de Super Meteor meeliften, zo is de bedoeling. Alleen; de ooit zo populaire cruiser-markt is inmiddels compleet verschrompeld. Zeker als het gaat om de lichtere cruisers, al probeert Honda het hierin nog met de Rebel en Kawasaki met de Vulcan S, maar beide modellen zijn geen kaskrakers. Dat moet de Super Meteor wel worden, zo wordt door Royal Enfield nadrukkelijk gemeld bij de introductie in Marseille waar voor het eerst op de motor mag worden gereden door de Europese motorpers.

Midsize

Royal Enfield noemt de Super Meteor een ‘midsize cruiser’. Van 1956 tot 1962 maakt het van oorsprong Engelse merk een Super Meteor 700, dus helemaal nieuw is dit segment niet voor Royal Enfield. Al begeven ze zich nu wel op onbekend terrein, zo wordt meteen eerlijk toegegeven bij de introductie in de Franse havenstad. ,,Maar de Meteor 350 was ook een succes, wij verwachten hetzelfde van deze motor. Het kan wel eens de best verkochte Enfield worden’’, meldt de woordvoerder van de fabrikant hoopvol in Marseille.

© Royal Enfield

Als je de Super Meteor onder het vergrootglas legt, dan ziet deze retro cruiser er volwassen uit. De motorfiets is keurig netjes afgewerkt. De koppeling en remhendels zijn eenvoudig te verstellen en de aluminium blokken op het stuur waarin onder meer de draaischakelaars zitten om de tweepitter te starten geven een chique uitstraling.

Simpel

Er lijkt nergens op bezuinigd te zijn, behalve misschien op de banden, maar daarover later meer. Het dashboard is uiterst simpel; een snelheidsmeter, benzinemeter, tripmeter en een klokje. Dus geen toerenteller of andere elektronica, al beschikt de Super Meteor wel standaard over een navigatie. Deze zogenoemde ‘Tripper’ is uiterst simpel; met pijltjes geeft die de richting aan als deze verbonden is met een speciale appje op je telefoon. Eenvoudig, maar het werkt wel. En dat geldt voor alles op deze 241 kilo zware cruiser uit India.

De zit is recht, comfortabel en ontspannen. Dat geldt voor zowel wat langere mensen als voor motorrijders met kortere benen. Als je kiest voor de meest luxe uitvoering betaal je 500 euro extra, maar daarvoor krijg je wel een veel comfortabeler zadel, rugsteuntje, prima windscherm zonder turbulentie en is je motor ook nog speciaal gespoten in twee kleuren waarbij te kiezen is uit een combinatie met groen, blauw en rood. Daarnaast is het embleem opgelegd op de tank waardoor de motor een nog chiquere uitstraling krijgt. Kies je de standaard-uitvoering, dan betaal je 9499 euro.

© Royal Enfield

Gas geven

In India hebben ze gelukkig niets aan de tweepitter veranderd, want dat blok is onwaarschijnlijk soepel en meer dan krachtig genoeg voor dit type motor. Ook als je een sportieve rijstijl hebt, wat eigenlijk niet van toepassing is op een cruiser. Maar tijdens de testrit rond Marseille werd op de bochtige route stevig gas gegeven. De motor hield zich prima, stuurde ondanks zijn redelijk forse gewicht erg strak voor een cruiser, schakelde soepel en ook de Bybre-remmen hielden zich prima. Alleen de Ceat Zoom Cruze banden hadden wat moeite met deze stevige rijstijl. Deze Enfield verdient eigenlijk ook een betere kwaliteit banden dan dit rubber uit India.

Degelijk

Dat de motorfiets relatief zwaar is, komt door het imposante forse blok en het feit dat er weinig plastic op zit. Want vrijwel alle onderdelen zijn van metaal, waardoor deze Meteor ook degelijk aanvoelt.

De Super Meteor is niet bedoeld om heel sportief te rijden. Wat wij rond Marseille wel deden en waarbij de Enfield zich goed staande hield. Een cruiser is gemaakt om lekker ontspannen te rijden en te genieten van de omgeving en de motor. Dat kan heel goed op deze nieuwe Royal Enfield met zijn volwassen, maar toch beschaafde geluid uit zijn lange ‘knalpijpen’.

Eindoordeel

Zou de Indiase fabrikant met deze klassiek ogende motor een bijna vergeten segment echt nieuw leven inblazen? Het zou zo maar kunnen. Je koopt in ieder geval veel motor voor nog geen tien mille waarop zowel een beginner als ervaren rijder veel plezier aan kan beleven.

Meer informatie: www.royalenfield.com.