Maandag landelijke staking in vervoer: geen internationale treinen van en naar Duitsland

Staking op luchthaven Düsseldorf.© Jurgen Mols

Berlijn -

In heel Duitsland rijden maandag mogelijk geen treinen, trams en bussen. Vliegtuigen blijven vermoedelijk aan de grond, en de binnenvaart ligt mogelijk ook stil. Ook grensoverschrijdend treinverkeer wordt getroffen.

Redactie

De grote vakbonden Verdi en EVG hebben aangekondigd dat ze dan een landelijke staking willen houden. Ook de beheerders van rijkswegen doen misschien mee aan de actie, waardoor tunnels mogelijk deels dicht moeten.

NS: maandag geen internationale treinen van en naar Duitsland

De internationale treinen van en naar Duitsland rijden maandag niet, omdat werknemers van het Duitse spoorbedrijf dan staken. Er rijden geen treinen tussen Amsterdam en Frankfurt, tussen Amsterdam en Basel en tussen Amsterdam en Berlijn. Ook de slaaptreinen richting Oostenrijk en Zwitserland rijden niet, laat de NS weten.

De laatste Nightjet-nachttrein die nog vanuit Nederland rijdt, gaat zaterdagavond weg. De eerstvolgende nachttrein vertrekt op dinsdagavond. De laatste arriverende Nightjet komt zondagochtend aan en de eerstvolgende nachttrein arriveert op woensdagochtend.

De NS neemt contact op met reizigers, om ze te laten weten hoe zij hun tickets kunnen annuleren of omboeken en hoe ze hun geld terug kunnen krijgen.

Ook medewerkers van spoorbedrijf eurobahn, dat op Venlo en Hengelo rijdt, doen mee aan de protestactie.

Arriva

Arriva exploiteert een treintraject dat vanuit Limburg de grens overgaat, tussen Heerlen en het Duitse Aken. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat de „kans groot is” dat deze verbinding maandag komt te vervallen als gevolg van de staking.

KLM laat weten dat nog niet bekend is of de staking maandag gevolgen heeft voor vluchten naar Duitsland. De luchtvaartmaatschappij hoopt vrijdag meer te kunnen zeggen over de impact op het vliegverkeer.

De vakbonden eisen een fors hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. Ze willen meer dan 10 procent loonsverhoging, terwijl de werkgevers niet verder willen gaan dan 5 procent.

Geregeld stakingen

De laatste tijd zijn er al geregeld stakingen geweest van onder anderen beveiligers en grondpersoneel op Duitse luchthavens waardoor het vliegverkeer ernstig werd ontregeld. De staking van maandag kan 380.000 vliegtuigpassagiers raken, zegt de belangenvereniging voor luchthavens ADV.

De staking zal waarschijnlijk leiden tot grote problemen in het vervoer in Duitsland. Verdi onderhandelt namens ongeveer 2,5 miljoen werknemers in de publieke sector en EVG doet dat voor circa 230.000 werknemers bij onder meer Deutsche Bahn en busbedrijven.

EVG-voorzitter Martin Burkert raadt reizigers aan om al op zondag ruim op tijd naar de bestemming te gaan. Op zondagavond vallen mogelijk al de eerste verbindingen uit. „Deze stakingsdag zal grote gevolgen hebben”, voegt Verdi-voorman Frank Werneke toe.

Volgens EVG doen werknemers van spoorbedrijf Eurobahn mee. Die vervoerder rijdt tussen Venlo en het Duitse Hamm en tussen Hengelo en Bielefeld.