Volkswagen ID. Buzz: Buzzy positivity
© Volkswagen AG
Na lang wachten konden we dan eindelijk de cadeau-bus van Volkswagen volledig uitpakken en in volle glorie bewonderen. Maakt dat euforisch of stelt hij als hij het daglicht moet verdragen toch teleur?
In levendig Kopenhagen, waar de bus zich voor het eerst zonder camouflage in de echte wereld mocht bewegen, was de ontvangst meer dan hartelijk. De voormalige love-bus werd nog net niet doodgeknuffeld. Fietsers fietsten verliefd mee en gebaarden dat we het raampje open moesten doen, omdat ze ook het interieur even wilden zien. En badgasten vormden een publiek toen we een video nabij het strand opnamen. Deze ID. Buzz riep één al body positivity… pardon Buzz(y) positivity op.
Design
Missie geslaagd als het gaat om het exterieurdesign dus. En in deze optionele (1800 euro) twotone-uitvoering ziet de Buzz er echt lekker uit. Hij laat de MPV op een vermakelijke manier een comeback maken. En op de goede manier, want net als de Espace laat hij zien dat multifunctionaliteit ook speels en sexy kan zijn. Kleine kanttekening is wel dat hij minder het one-box-design is dan het origineel dat wijlen Ben Pon 75 jaar geleden tekende. De ID. Buzz heeft iets meer een neusje. Maar grosso modo staat er een hippe bus en dat was de bedoeling. Net als lang geleden moet hij ook serieus aan het werk, zowel voor de particuliere koper als voor de bedrijfsmatige klant.
© Volkswagen AG
Het knuffelbare retro-design moet in beide gevallen verleiden, maar is in feite niet meer dan een moderne artist’s impression van het origineel. Zoals zo vaak is een moderne uitvoering van hetzelfde idee toch heel erg anders. In 2022 maken we gebruik van het multifunctionele MEB-platform. Een ander uitgangspunt is de Volkswagen Transporter, want omdat de Buzz ook op grote schaal geld moet verdienen als bestelbus, dienen de binnenmaten zoveel mogelijk inhoud te bieden. En dat betekent dat de Buzz qua buitenmaten een forse auto is geworden. Groter dan we van de meeste personenauto’s gewend zijn. Hij is met een lengte van dik 4,70 meter en een breedte van dik 1,98 meter fors, maar geen vrachtwagen en hij is kleiner dan de Multivan en Transporter, die nog zo’n 20 tot 30 centimeter langer zijn in de korte versies.
Een grote auto dus, maar betekent dat ook een grote prijs? Ja, voorlopig wel. Want de ID. Buzz maakt zijn entree in complete zogenaamde 1st-uitvoeringen, waarvan de goedkoopste net geen 70 mille moet opbrengen. Het goede nieuws is dat de ID. Buzz later ook verkrijgbaar zal zijn in goedkopere uitvoeringen met een kleiner accupakket van 60 kWh en een prijskaartje dat hopelijk onder de 60k blijft. Voorlopig moeten we het doen met de 1st en de 1st Max, die voor 74.590 euro de rijkste uitrusting te bieden heeft. Je betaalt dus voor die iconische verschijning, maar ook voor de premiumuitstraling. Ook daaraan waren we al een beetje gewend, want een dik aangeklede personen-uitvoering van de Transporter met zo’n dikke turbodiesel had vaak ook al een prijskaart van rond de ton.
© Volkswagen AG
Uitrusting
Maar laten we eens kijken wat je krijgt voor deze premiumprijzen. Allereerst een vijfzitsbus met een laadruim dat minimaal 1121 liter inhoud heeft. Gooi je de achterste zitplaatsen plat, dan kan er maximaal 1581 liter mee. In de Cargo-versie gaat er nog meer mee. Met zijn standaard 77 kWh-accupakket weegt de ID. Buzz rijklaar al 2497 kg. Daarmee zou hij volgens de WLTP-meetmethode 413 km ver moeten komen op een acculading. Het officiële gecombineerde verbruik zou 21,3 kWh/100 km moeten bedragen. Dergelijke waarden zagen wij ook regelmatig op de boordcomputer, zolang we het rustig aan deden.
Achter het stuur is het goed toeven. De zitpositie is goed en zoals je van zo’n bus mag verwachten ook hoger, maar met nog meer overzicht dan in een SUV van hetzelfde niveau. Dit is te danken aan de nog verder naar voren geplaatste zitpositie en de grote glasoppervlakken. Tussen de eerste en tweede A-stijl zit namelijk ook nog een forse ruit, waardoor je 180-gradenblik nauwelijks onderbroken wordt. De stoelen ondersteunen goed en je kijkt uit op een mooie cockpit met digitale schermen, maar ook voldoende fysieke knoppen. De Max die wij reden had het grootste (12 inch) centrale scherm met navigatiesysteem ‘Discover Max’, de normale 1st moet het met een 10-inch scherm en ‘Discover Pro’ doen. Die mist dan onder andere wel een 360-gradencamera, file-assistent, dodehoeksensor, meer geavanceerde parkeerhulpen en lendensteunen met massagefunctie. Het wedstrijdje wie de grootste wielen heeft, wint de Max met 21-inch lichtmetalen Bromberg-wielen ook. Bovendien heeft de Max elektrisch verstelbare voorstoelen en een bagagenet.
© Volkswagen AG
Multifunctioneel
En die laatste voorziening is een mooi bruggetje naar multifunctionaliteit, een heel belangrijk onderwerp bij een bus of – iets luxer gezegd – MPV. De Max heeft namelijk wel de Multiflex-variabele laadvloer, de 1st niet. Geen ramp, want de dubbele laadvloer is niet de meest geniale multifunctionele vinding die wij in onze testpraktijk zijn tegengekomen. Aan de kwaliteit ligt het niet, die is deels zelfs een handicap. De laadvloer is anders gezegd nogal een degelijke en omvangrijke constructie. Begrijpelijk, want als bus moet hij flink wat gewicht kunnen dragen. Daardoor is de module echter ook nogal zwaar geworden. Met zijn aluminium onderstel lijkt het bijna een bed-constructie. Wel heb je daarmee een mooie vlakke laadvloer die naadloos doorloopt over de platgeklapte rugleuningen van de achterste zitrij, die uiteraard in ongelijke delen te gebruiken is. De stoelen zijn overigens niet uitneembaar. Het elektrische platform, waarbij de motor achterin zit en het accupakket onder de vloer, leent zich daar niet goed voor, zegt Volkswagen. Andere functionaliteiten dan? De klep gaat lekker ver en makkelijk omhoog en ook naar achteren is het zicht bovengemiddeld goed, mede dankzij de achteruitrijcamera. Wil je er ook nog wat achter hangen dan kan dat. Achter deze ID. Buzz mag maximaal een geremde aanhanger van 1000 kg en dat is voor deze klasse niet heel veel.
Behalve deze volledig elektrische ID. Buzz is er de Multivan als hybride en heb je als bestelwagen nog steeds de good old Transporter. Die wordt in de toekomst zonder twijfel ook volledig elektrisch, maar is er voorlopig nog volop als diesel. Maar de ID. Buzz is meer dan alleen een opgepoetst icoon, hij laat ook de MPV als carrosserievariant overtuigend een comeback maken. En alleen dat al is in deze tijden van een overkill aan elektrische SUV’s en cross-overs meer dan welkom.
© Volkswagen AG
Eindoordeel
Nu is het vooral een premium-bus met een dito prijs, die een behoorlijke multifunctionaliteit biedt, voldoende maar geen bovengemiddelde actieradius heeft en een trekkracht die minder is dan bij sommige concurrenten en ook minder dan we van Volkswagen-bussen in het verleden gewend waren.