Stellige overtuiging in en rond Oranje: geen sprake van virusinfectie, maar voedselvergiftiging door kipkerrie

Matthijs de Ligt (r) was een van de afvallers.© ANP/HH

In en rond de selectie van het Nederlands elftal is er de overtuiging dat het Oranje-vijftal Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman en Bart Verbruggen is geveld door de kipkerrie van het woensdagdiner. In een persbericht maakt de KNVB melding van een virusinfectie, maar volgens betrokkenen is zo goed als zeker sprake van een voedselinfectie.

Mike Verweij & Valentijn Driessen

Het is geen geheim dat er door de spelers van het Nederlands elftal, dat vrijdagavond de EK-kwalificatiereeks in en tegen Frankrijk aftrapt, al veel langer wordt geklaagd over het eten dat zij in hotel Woudschoten in Zeist krijgen voorgeschoteld. Direct na het avondmaal op woensdag kreeg een aantal spelers last van zijn maag.

De volgende ochtend waren Botman, Gakpo, De Ligt, Veerman en Verbruggen nog zo aan het overgeven dat hun meespelen tegen Frankrijk (vrijdag) en Gibraltar (maandag) onmogelijk bleek. Zij werden door Ronald Koeman naar huis gestuurd.

Haantjes

Dat vijf spelers wél en de overige internationals niet ziek werden, lijkt vreemd, maar is dat niet. Niet iedereen heeft kipkerrie gegeten. Bovendien hangt het van iemands weerstand af hoe bevattelijk hij of zij voor de bacterie is. Om half vijf geeft de bondscoach in het Stade de France een persconferentie, waarbij het ongetwijfeld niet alleen over de Haantjes (Frankrijk), maar ook over de kip zal gaan.