Bondscoach Koeman: dit heeft niets te maken met ontbrekende spelers

Ronald Koeman.© ANP / ANP

Parijs -

Volgens bondscoach Ronald Koeman had de stevige nederlaag van het Nederlands elftal bij Frankrijk (4-0) niets te maken met de vele ontbrekende spelers.

Redactie

„Wij maken fouten op plekken in het veld waar geen fouten mogen worden gemaakt. Dat was de oorzaak dat we al snel een verloren wedstrijd speelden. Verliezen bij Frankrijk kan, maar het verschil was te groot. Dat had ik niet verwacht.”

„We verliezen de bal op 20 meter voor ons eigen doel”, vervolgde Koeman. „Dat is door een tegenstander met heel veel kwaliteit afgestraft. We waren naïef. Het was vervelend dat veel spelers door een virus afvielen, maar dat staat hier los van. We hebben het absoluut niet goed gedaan. Ik verwijt het niet alleen de jonge spelers. Van de ouderen had ik inderdaad ook meer verwacht.”

Doelman Jasper Cillessen gaat bij de 2-0 lelijk in de fout.© ANP / ANP

„We begonnen heel slecht”, erkende aanvoerder Virgil van Dijk. „Als je na 7 minuten al met 2-0 achter staat wordt het een hels karwei. Daardoor liepen we meteen achter de feiten aan. En een tegenstander met de kwaliteit van Frankrijk speelt het dan heel gemakkelijk uit. Dit is gewoon balen. We konden niet herstellen, verloren de duels, leden te veel balverlies en werden afgestraft.”

Wat nu? „Bij deze nederlaag hebben meerdere factoren een rol gespeeld”, aldus Van Dijk, onder meer verwijzend naar de vele afwezigen bij Oranje. „Dat moeten we bespreken. En dan snel weer de focus op de volgende wedstrijd. Dat het beter moet lijkt me duidelijk.”