Marechaussee stelt onderzoekt in na actie klimaatactivisten op Eindhoven Airport

Activisten van Extinction Rebellion weigerden de luchthaven te verlaten© ANP

De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

Redactie

„De mensen hebben een strafbaar feit gepleegd. Ze zijn zonder autorisatie het terrein van Eindhoven Airport opgegaan en dat is een strafbaar feit. Nu wordt uitgezocht wie wat heeft gepleegd en wie die mensen zijn. Tot dan blijven ze hier”, aldus een woordvoerder.

De groep mag vanwege dat onderzoek het terrein tot zeker 14.00 uur niet verlaten. De marechaussee sluit ook aanhoudingen later in de middag niet uit.

Eerder zei Extinction Rebellion (XR) te overleggen met een advocaat omdat ze het niet eens zijn met dat besluit. Volgens XR mag de groep niet zomaar vastgehouden worden zonder aanhoudingen.

De klimaatdemonstratie heeft vooralsnog geen verdere gevolgen voor het vliegverkeer. Volgens een woordvoerster van de luchthaven zijn de enige vluchten die geannuleerd zijn vanwege de demonstratie de vluchten die vrijdag al waren aangekondigd.